Jakovčić zatražio 24-satni nadzor za Rockwool

Autor: Poslovni.hr , 02. rujan 2008. u 15:00

Istarski župan Ivan Jakovčić od Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva zatražio je 24-satni inspekcijski nadzor tvornice kamene vune Rockwool u Pićnu za vrijeme probnoga rada.

Naime sinoć se veliki broj građana žalio na dim neugodna mirisa koji se širio iz tvonice, zbog kojega nisu mogli disati. Istarska je županija u više navrata zatražila da Rockwool poštuje najstrože norme zaštite okoliša jer u suprotnom rad tvornice neće biti moguć. U nedjelju je gotovo tisuću mještana Pićna prosvjedovalo protiv te tvornice. Prosvjednici su upozorili da se proizvodnjom kamene vune oslobađaju otrovni plinovi i otpadni materijal štetan za zdravlje ljudi i okoliš. Najavili su da će blokirati sve važnije cestovne pravce u Istri ako se ne zaustavi rad Rockwoola. Zahtijevaju zatvaranje tvornice zbog prekomjernog ispuštanja plinova iz tvorničkog dimnjaka.

U Rockwoolu pak tvrde kako je količina ispušnih plinova u skladu sa zakonom. Njihove tvrdnje potvrdile su i inspekcije mjerodavnih ministarstava koje su jučer utvrdile kako u Rockwoolu nema zračenja. Nedjeljni prosvjed posljednji je prije sudske tužbe koju će podignuti ekološke udruge zbog onečišćenja okoliša, ugrožavanja ljudskog zdravlja, materijalne štete i izgubljene dobiti.

(HRT)

Komentirajte prvi

New Report

Close