Izlazne ankete: Nova demokracija i Syriza izjednačene

Konzervativna Nova Demokracija u maloj je prednosti pred radikalnom lijevom strankom Syrizom na grčkim parlamentarnim izborima, pokazuju rezultati izbornih anketa koje prenosi Reuters.

Po tim rezultatima Nova demokracija dobija od 27,5 do 30,5 posto glasova, Syriza od 27 do 30 posto a treći su socijalisti (PASOK) sa 10 do 12 posto glasova. Ultranacionalisti iz Zlatne zore prema tim predviđanjima bi na izborima mogli dobiti od 6 do 7,5 posto glasova.

Na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Grčkoj sudjeluje 22 stranaka i koalicija, a za formiranje vlade pobjednička stranka mora dobiti najmanje 151 mandat u parlamentu od 300 mjesta.

Šef grčke konzervativne stranke Nova demokracija Antonis Samaras obećao je u petak navečer zemlji “izlazak iz krize, a ne iz eura” u slučaju pobjede njegove stranke na parlamentarnim izborima u nedjelju.

Čelnik ljevičarske stranke SYRIZA 37-godišnji Alexis Tsipras na valu prosvjeda protv mjera štednje uzdigao se iz anonimnosti do ozbiljnog kandidata za preuzimanja vlasti i biračima obećava da će, ako pobijedi na izborima, odbiti uvjete međunarodne pomoći od 130 milijardu eura.

(Hina/pd)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve