Izlazne ankete: Kukuriku osvaja 82, a HDZ 40 mandata!

Autor: Poslovni.hr , 04. prosinac 2011. u 19:05

Prema rezultatima izlaznih anketa, Kukuriku koalicija (SDP, HNS, IDS i HSU) osvaja 82, a HDZ 40 mandata.



Zoran Milanović / PXL

Hrvatski laburisti – stranka rada i HDSSB osvajaju po šest mandata, HSS dva, nezavisna lista don Ivana Grubišića također dva te HSP dr. Ante Starčević Ruže Tomašić i Ladonja po jedan mandat, pokazuju ankete. Inače, prema prvim objavljenim procjenama, Kukuriku je imao 83 mandata.

Anketu je provela agencija Ipsos Puls za televizijske kuće HTV, RTL i Novu TV. Ispitano je 30 tisuća birača na 400 izbornih mjesta u 10 izbornih jedinica. Anketari su zaustavljati birače nakon izlaska s birališta, a mogućnost greške kod ovih anketa je dva do tri posto.

“Ako je istina približna ovim rezultatima, to znači da imamo snažan mandat jer su nam ljudi dali veliko povjerenje”, rekla je Vesna Pusić iz Kukuriku koalicije za Novu TV. Branko Bačić, glavni tajnik HDZ-a smatra pak kako su izlazne ankete neutemeljene. “Čekamo prve rezultate DIP-a. Apsolutno sam siguran da ćemo do objave prvih neslužbenih rezultata imati više mandata”, komentirao je za Bačić za Novu TV. Čelnik SDP-a Zoran Milanović trebao bi se obratiti javnosti nakon što DIP objavi svoje izvješće.

Večeras u 19 sati u Hrvatskoj su zatvorena birališta na kojima su birači s prebivalištem u Hrvatskoj birali zastupnike sedmog saziva Hrvatskog sabora. Prema podacima sa 6.170 od ukupno 6.572 redovitih biračkih mjesta do 16 sati glasovalo je 1.573.556 birača ili njih 46,06 posto.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) najavilo je da će prve nepotpune izborne rezultate objaviti nakon ponoći. Međutim, od 21 sat će na svojim web stranicama objavljivati izborne podatke s osvježavanjem svakih 15 minuta.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close