Izgubiti djedovinu radi 3.700 kn?

Autor: Pripremio: Mladen Miličić, dipl. inženjer i direktor tvrtke M. Miličić d.o.o. , 30. svibanj 2012. u 11:15

Gledajući statističke podatke o prosječnom dohotku obrtnika dolazimo do zaključka da poduzetnik koji otvara obrt neće ostvariti svoj životni san i osigurati egzistenciju za sebe i svoju obitelj. Puno je veća vjerojatnost da će je ugroziti. Ovako izgleda tablica Porezne uprave s podacima o prosječnom dohotku od obrta i slobodnih zanimanja temeljem obrađenih godišnjih prijava poreza na dohodak.




U 2010. godini prosječni godišnji dohodak obrtnika i slobodnih zanimanja je iznosio 44.780 kuna. Znači da je prosjek zarade fizičke osobe iz navedenih kategorija iznosio 3.700 kuna mjesečno.

Navedeni podaci lako nas navode na zaključak da je sigurno veliki dio poslova odrađen u sivoj zoni, no to nam ne daje odgovor zašto je gotovo četvrtina obrtnika u blokadi i radi čega su nastali tako veliki dugovi prema proračunu (porezni dug po osnovi socijalnih doprinosa). Nema logike da netko tko ima novaca ne pokriva svoje dugove? Neplaćanjem svojih obveza obrtnici se dovode u poziciju gubitka svoje djedovine. Ovrha nema milosti prema obrtnicima jer oni odgovaraju cjelokupnom imovinom.

Tko želi postati milijunaš?

Promatrajući ove statistike – ukoliko želite postati milijunaš – sigurno se nećete usmjeriti otvaranju obrta jer brojke pokazuju da u Hrvatskoj nema velike sreće za većinu od 83.000 preostalih obrtnika. Kada već gledamo statistiku, pogledajmo malo detaljniji raspon zarada obrtnika.

Hrvatska obrtnička komora

Podaci o dohotku obrtnika dobiveni od Hrvatske obrtničke komore ponešto su razlikuju od gore navedeih službenih podataka Porezne uprave gdje je prikazana šira kategorija poreznih obveznika.

Prema podacima Hrvatske obrtničke komore manje od 550 obrtnika je imalo godišnji dohodak veći od 300.000 kuna. Obzirom da je statistika okrutna nauka, detaljniji uvid u brojke pokazuje da je više od 50.000 obrtnika s godišnjim dohotkom manjim od 30.000 kuna. Njihov mjesečni prosjek dohotka daje vrijednost od 1.300 kn. Ovo su tragični pokazatelji poslovanja nanopoduzetnika (do 3 radnika) i pikopoduzetnika (vlasnik) u koje uglavnom spadaju obrtnici.

U realnost ovih podataka ne vjeruje nitko. Počevši od Porezne uprave, Obrtničkih komore, politike pa i samih obrtnika. Dio poslova koji se odvijaju u sivoj zoni – teško je procijeniti. Ukupni prikazani volumen dohotka obrtnika je reda veličine 5 milijardi kuna godišnje.

Tko je Hrvatskoj ukrao poduzetništvo?

Nejasno je zašto bi se drastično umanjivali prikazi dohotka jer postotak poreznog opterećenja pada s rastom dohotka i puno je povoljniji nego za zaposlene u pravnim osobama. Pretpostavka koja se nameće je da se rad u sivoj zoni događa u manjim iznosima potrebnima za preživljvanje obrta. Takva iskustva imamo i u razgovorima s obrtnicima koji otvoreno govore o problemima, načina zaobilaženja problema i iznosima koje mogu ušićariti. Pri tome svoje male iznose često uspoređuju s iznosima koji iznose mediji kada pišu o aferama političara i privatizacijskim temama. Nema osjećaja grižnje savjesti već se smatra normalnim da se “malo” zaobiđe propis – jer u suprotom – slijedi zatvaraje obrta. Uz prosjek hrvatske neto plaće od 5.500 kuna i obrtničkog dohotka od 3.700 kuna pitamo se : tko je Hrvatskoj ukrao poduzetništvo?

Skrivanje podataka?

Ako želite možete postaviti pitanje Državnom zavodu za statistiku, Hrvatskoj gospodarskoj komori, pa čak i Poreznoj upravi – koliki je prosječni dohodak obrtnika ? Taj odgovor ne možete jednoznačno dobiti. U šumi podataka nalazi se skriveno 83.000 obrtnika. Stoga je ovaj tekst ujedno poziv da DZS uz izvještavanja o prosječnoj plaći prikuplja podatke o dohotku obrtnika i njihovim davanjima i javno ih objavljuje. Apel politici odnosi se na što skorije donošenje davno obećanog, novog Zakona o obrtima s razumnim poreznim opterećenjima koji obrte neće tjerati u zonu sivila.

Napomena vezana uz dohodak obrtnika

Obrtnici koji plaćaju doprinose rješenjem Porezne uprave a koji nisu platili svoje doprinose u tekućoj godini – nemaju mogućnosti da se ti troškovi zaduže i priznaju kao trošak tekuće godine tako da podaci iz tablice dohotka ne daju pravu sliku. Za gotovo 20.000 obrtnika koji nisu platili svoje doprinose u tekućoj godini dohodak ispada veći nego što u stvari jeste uz istovremeno nastajanje duga.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Sljedeću plaću većina ovih radnika, na žalost, primit će od burze rada. Na snazi je čišćenje hrvatskog tržišta tako da kada RH uđe u EU strane tvrtke nemaju problema sa domaćom / lokalnom konkurencijom … Nikad manje obrtnika, nikad manje tvrtki.

Ove rečenice tako lijepo opisuju našu realnost. Problem je što politika gleda u vrhnje, a ne na dno čaše!

@Torento, nije niti Kina što je nekada bila…Huan je aprecipirao prema Hrk 30% u dvije godine i upravo se izjednačio sa Hrk te kada uračunaš carine, poreze, troškove prevoza, itd, kineska roba uopće nije jeftina niti konkurentna.

Bez carinske zaštite od damping cijena iz Kine cijela će Europa propasti. Kini je lako jeftino proizvoditi kad radnici nemaju nikakva prava, ekologija je potpuno zanemarena, a firme su subvencionirane od države (boljševički kapitalizam).

Isplatu plaća za oko sedam tisuća radnika bez uplate doprinosa dotične Tvrtke pustile su, ne zbog nekog hira ili želje za prevarom svojih radnika, već zbog nemogućnosti i besparice te najvećeg dozvoljenog PDV. Sljedeću plaću većina ovih radnika, na žalost, primit će od burze rada. Na snazi je čišćenje hrvatskog tržišta tako da kada RH uđe u EU strane tvrtke nemaju problema sa domaćom / lokalnom konkurencijom , već u miru mogu zaposliti studente bez doprinosa, novozaposlene za 1600kn, a ostale građane HR za 2800kn kolika je i minimalna plaća. Nikad manje obrtnika, nikad manje tvrtki.

New Report

Close