Iz tvrtke u stečaju uzela 2,3 mil. kuna i njima trgovala na burzi

Autor: Poslovni.hr , 18. veljača 2012. u 12:00

Bivša stečajna upraviteljica tvrtke Eurobus Nada Šerbo jučer je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđena na godinu dana zatvora jer je iz tvrtke koju je trebala izvući iz krize uzela oko 2,3 milijuna kuna i njima trgovala na burzi.

Iako je s Eurobusom napravila ugovor o pozajmici i novac naknadno vratila, stečajna upraviteljica je po mišljenju suda neovlašteno koristila novac koji joj je bio dostupan ili povjeren u službi. Po riječima predsjednika sudskog vijeća Željka Horvatovića ovaj slučaj pokazuje kako upravitelji tvrtki mogu manipulirati kada nema jasno propisanih mehanizama kontrole.

Okrivljenu, koja nije došla na izricanje presude, sudac je označio kao vrhunsku manipulatoricu, prisjećajući se navoda iz njene obrane da je posuđujući novac željela sačuvati imovinu tvrtke. “To je vrhunski cinizam”, kazao je sudac, ističući da je Nada Šerbo novcem izvučenim iz Eurobusa kupovala dionice najboljih tvrtki pa joj je zarada bila izvjesna.

Sud je zaključio da je trgovinom dionica Ericsson Nikole Tesle, Francka, Luke Ploče, Zagrebačke banke i još nekih tvrtki okrivljena, nakon što je Eurobusu vratila pozajmicu, ostvarila “čistu zaradu” od preko dva milijuna kuna. Uz godinu dana bezuvjetne zatvorske kazne, postane li presuda pravomoćna, bivša će stečajna upraviteljica, pod prijetnjom ovrhe, morati vratiti nezakonito stečen novac.

(Hina/pd)

Komentari (3)
Pogledajte sve

Ma da..Nada je sposobna, ali ne toliko, jer je ipak popušila 1 godinicu za 2.3 milijuna. Da se je bila pametna učlanila bi se u HNS i sad bi vjerojatno bila u nekom nadzornom odboru…

Bogami,sposobna ako je na zse uspjela tolko zaraditi…a i likvidnost nam je donjela! lol

Nada si uzela margin

New Report

Close