Iz Srbije stigle optužnice protiv Šeksa, Vekića, Glavaša i Merčepa

Autor: Poslovni.hr , 21. rujan 2011. u 16:05

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković potvrdio je danas novinarima kako su iz Srbije stigle optužnice protiv Vladimira Šeksa, Ivana Vekića, Branimira Glavaša i Tomislava Merčepa, rekavši kako je Vekića i osobno posjetio te s njim razgovarao “o tome da je došla optužnica”.

“Naša obveza je da mu uručimo dokumente koje dobijemo”, ustvrdio je Bošnjaković nakon sjednice Vlade. Dodao je i kako “dio dokumenata manjka” tako da ne može “točno reći o svim detaljima”. U ovoj se fazi, kako je rekao, ne traži se izručenje, ispitivanje, kao niti da Hrvatska preuzme postupak, već uručenje dokumenata, što će i biti učinjeno kada oni budu kompletirani. Bošnjaković je podsjetio kako je “još vojno tužiteljstvo Republike Srbije 90-tih godina podiglo jednu takvu optužnicu”.

“Temeljem takve optužnice mi moramo vidjeti da li je nešto preuzelo i što je preuzelo sadašnje tužiteljstvo specijalizirano za ratne zločine u Srbiji, a to ćemo tek vidjeti kad dobijemo kompletnu dokumentaciju”, naglasio je Bošnjaković. Upitan koji je status te optužnice u Hrvatskoj, Bošnjaković je rekao da nju nisu izdala naša državna tijela. “Ona je izdana od tijela Republike Srbije i dalje ćemo vidjeti kroz institute međunarodne pravne pomoći što Republike Srbija bude u odnosu na to tražila”, zaključio je Bošnjaković.

Bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić danas je izvijestio javnost kako je preko osječkog Općinskog suda zaprimio optužnicu vijeća za ratne zločine beogradskog suda koja ga, s još 40-ak osoba, tereti za kaznena djela ratnog zločina i genocida. Rekao je kako je riječ o prepisanoj skupnoj optužnici srbijanskog vojnog tužiteljstva iz 1992., a da se za ta kaznena djela, uz ostale, terete Šeks, Glavaš i Merčep te vukovarski branitelji.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close