Istraživanje: Velik dio građana nije sklon kupovati “običnu” vodu

Autor: Poslovni.hr , 07. svibanj 2010. u 11:05

Prema posljednjem istraživanju portala Ja TRGOVAC i agencije Hendal građani većinom imaju povjerenja u kvalitetu vode iz vodovoda i redovito je konzumiraju.

Naime, gotovo polovica ispitanih građana pije vodu isključivo iz slavine dok ih velik dio (38 posto) redovito pije spomenutu vodu. Tek manji dio građana pije vodu iz slavine ponekad (9 posto) ili uopće ne (7 posto), pokazuje Istraživanje provedeno tijekom travnja na reprezentativnom uzorku od 411 građana.

Velik dio građana, njih 63 posto nije sklon kupovati “običnu” vodu u boci dok je omjer u slučaju kupovine gazirane vode potpuno obrnut. Oko 60 posto ispitanih građana barem ponekad kupi gaziranu vodu i to uglavnom Jamnicu koja uvjerljivo dominira segmentom s čak 76 posto udjela.

Od negaziranih marki flaširane vode najviše se kupuje Jana (56,3 posto) i to značajno više od svih ostalih marki. Obična voda u boci najviše se kupuje na putovanju ili izvan kuće, a za znatan dio građana razlog je i taj što je smatraju zdravijom ili boljom od vode iz slavine. Zanimljivo je pak istaknuti da više od polovice građana smatra da voda u boci nije kvalitetnija od vode iz slavine.

Aromatizirane vode koje s vremenom postaju sve popularnije i brojnije okusima trenutno kupuje manje od 20 posto građana, segment kao i prethodna dva u kojem ponovo dominira Jana s 74,3 posto udjela.

Tržište flaširane vode u Hrvatskoj raste iz godine u godinu te se procjenjuje da je u proteklih 12 mjeseci kroz kanale maloprodaje i ugostiteljstva prodano 227,6 milijuna litara vode čime je ostvarena vrijednosna prodaja od 1.378 milijuna kuna.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close