Istarski ribari prosvjedovali na crti sredine Savudrijske vale

Autor: Poslovni.hr , 07. studeni 2009. u 15:55

Istarski ribari u znak prosvjeda protiv arbitražnog sporazuma sa Slovenijom te strahujući od gubitka hrvatskog teritorija, organizirali su danas konvoj od 40-tak ribarskih brodova, koji su krenuli iz Novigrada, Umaga i Savudrije, kako bi na crti sredine Savudrijske vale bacali plutaće s hrvatskim zastavama, uz javnu poruku da je upravo tu granica Republike Hrvatske na moru.

Konvoj hrvatskih ribarskih brodova, koji su krenuli oko 10,30 sati, pratila su dva hrvatska policijska plovila do rta Savudrije, međutim ne i do crte sredine Savudrijske vale. Prosvjed na moru protekao je mirno, bez ikakvih ekscesa. Dolazeći do crte sredine Savudrijske vale posada i ribari istaknuli su hrvatske zastave te zapalili baklje i rakete, želeći upozoriti – kako su naglasili ribari – da hrvatska Vlada mora znati gde je na moru hrvatsko-slovenska granica.

Na jednom od brodova bio je župnik iz općine Oprtalj velečasni Ante Tonči Jukopila, koji je s broda novinarima izjavio da su “Hrvati, kada je bilo najteže, uvijek pobjeđivali zahvaljujući Božjem blagoslovu, pa će tako biti i sada”. Predstavnica konvoja “Libertas”, novinarka Branka Šeparović, koja se pridružila istarskom konvoju, na crti sredine Savudrijske vale bacila je u more bocu s povijesnim dokumetima o, kako je rekla, “međunarodno priznatoj granici na kopnu i na moru, a koju hrvatske vlasti ignoriraju”.

Branka Šepatrović je također izvijestila novinare kako je brod na kojem je ona bila, tijekom plovidbe uz crtu sredine u Savudrijskoj vali, kada su snimali bacanje plutača s hrvatskim zastavama, presreo slovenski policijski čamac, rekavši im da se nalaze u slovenskom moru te kako trebaju napustiti tu lokaciju, što su oni prvotno odbili.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close