Isporuka ruskog plina Hrvatskoj nije upitna

Autor: Poslovni.hr , 18. veljača 2009. u 14:35

Isporuka ruskog plina Hrvatskoj nakon isteka ugovora s Gazpromom koji je na snazi do kraja 2010. godine, nije upitna, zaključeno je na 5. zasjedanju Međuvladine rusko-hrvatske komisije za trgovinsko-gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju u Moskvi.

Dogovoreno je i razmatranje mogućnosti prolaska dijela trase plinovoda Južni tok kroz Hrvatsku kao i izrada cost-benefit analize za projekt Družba Adria, rekao je za Hinu glasnogovornik Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i savjetnik ministra Tomislav Mazal.

Dogovoreno je da tim sastavljen od stručnjaka MINGORP-a, Plinacroa i Gazproma odredi moguću trasu dijela Južnog toka kroz Hrvatsku, a ekspertiza tog tima bila bi podloga za moguću odluku o prolasku Južnog toka kroz Hrvatsku. Izgradnja Južnog toka u svakom slučaju nam osigurava nove količine plina, i ako taj plinovod ne bude išao kroz Hrvatsku, rekao je Mazal.

U prilog realizaciji projekta Družba Adria ide stanje tehnologije koja omogućava kvalitetni postupak s balastnim vodama iz tankera, a uz to će od 1. studenog Janaf-ov sustav biti reverzibilan, što je također značajna tehnička pretpostavka za realizaciju projekta, kaže Mazal.

Dogovorno je da stručna skupina Janafa, MINGORP-a i Transnjefta izradi cost-benefit analizu, koja će poslužiti za donošenje konačne odluke o Družbi Adria, izvijestio je.

Hrvatsko izaslanstvo predvodio je potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec, a rusko ministar za poslove civilne zaštite, izvanredne situacije i uklanjanje posljedica elementarnih nepogoda Sergej Šojgu.

(HRT)

Komentirajte prvi

New Report

Close