Investicijske banke oči u oči s matematičkim problemima

Autor: Vesna Sesvečan , 21. studeni 2011. u 09:20

Ekonomska nesigurnost i europska dužnička kriza u kombinaciji s povećanim troškovima poslovanja rezultirali su smanjenom profitabilnošću cijele industrije i doveli do toga da investicijsko bankarstvo sada djeluje nekako pusto. Tako analize 14 investicijskih banaka pokazuju da su prihodi za prvih devet mjeseci ove godine pali, izraženo u dolarima, za 11,1 posto.

Tako je profit prije plaćanja poreza pao za ukupno 37,8 posto, dok je povrat pred poreza na kapital pao sa 22 posto u prvih devet mjeseci prošle godine na samo 12 posto u 2011. godini. I dok četvrto tromjesečje pokazuje samo ograničen uzlet nakon tri vruća ljetna mjeseca, brojevi ukazuju na to da se investicijske banke, uz nekoliko iznimaka, suočavaju s padom dobiti u ovoj godini za više od 40 posto, s pratećim utjecajem na bonuse.

Tako je pet investicijskih banaka iz uzorka objavilo pad pred poreznog profita u ovoj godini za više od 50 posto: divizija vrijednosnica Morgan Stanleya, investicijska banka Credit Suisse i Goldman Sachs koji je, kada se izuzme poslovanje upravljanja imovinom, pao za 57 posto. Veleprodajna divizija japanskog financijskog konglomerata Nomura koja se bori ne bi li od svoje akvizicije azijskog i europskog ostatka Lehman Brothersa stvorila glavu ili barem rep, objavila je u prvih devet mjeseci ove godine 730 milijuna gubitka prije oporezivanja, dok je UBS prijavio 1,2 milijardi dolara.

Slika koja se pojavljuje može se podijeliti u tri segmenta. Na vrhu slike je pregršt tvrtki kao što su Deutsche Bank i JP Morgan koje se bore sa olujom i odupiru padu, u sredini se nalaze Barclays Capital, Citi, Goldman Sachs, HSBC, BNP Paribas i Societe Generale koje se probijaju kroz maglu, dok treći segment čine Credit Suisse, Nomura i UBS kojima se radikalna kirurgija čini kao jedina opcija.

Oni najjači pokazuju otpor prema nemilosrdnoj matematici, te je tako JP Morgan uspio ostvariti mali porast prihoda ove godine (1,1 posto), te smanjenje dobiti za samo 1,9 posto, dok se pred porezni profit u korporativnom bankarstvu i vrijednosnim papirima Deutsche Bank smanjio za 20 posto. Međutim, temeljni kapital JP Morgana u trećem tromjesečju iznosio je samo 6,3 posto, a Deutsche Bank 1,6 posto, te bi se moglo dogoditi da ih to ponavljanje jednoznamenkastih brojki u četvrtom kvartalu povuče snažnije prema dolje.

Jedan od najzabrinjavajućih aspekata analize je da su unatoč oštrom padu prihoda i aktivnosti, ukupni troškovi diljem industrije rasli u prvih devet mjeseci ove godine. S druge strane, plaće i bonusi u onim investicijskim bankama koje su prihvatile sudjelovati u analizi, otkrile su pad u ovoj godini za samo pet posto. Istodobno, ukupni troškovi porasli za 1,2 posto, dok su četiri banke, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura i UBS, zabilježile dvoznamenkasti porast troškova u dolarima. Samo tri banke – Barclays Capitala, BNP Paribasova divizija za savjetovanje i podjelu tržišta kapitala i Goldman Sachs – uspjele su smanjiti troškove tijekom devet mjeseci sugerirajući kako bankarska industrija ima značajno manju bazu fleksibilnih troškova nego što bi to voljela imati. A tu je i Basel 2,5, što znači još strožije regulative kojih će se banke u 2012. morati pridržavati osobito u segmentu trgovanja fiksnih prihoda.

Čelnik jedne europske investicijske banke ovako vidi cijelu situaciju: “Mi ne trebamo povećati ROE kako bi povećali svoj udio dionica. Mi samo trebamo preživjeti sljedećih nekoliko godina.”

Komentirajte prvi

New Report

Close