Institut Ruđer Bošković smijenio Danicu Ramljak, slijedi tužba?

Autor: Branka Suvajac , 05. travanj 2012. u 17:10

Upravno vijeće Instituta Ruđer Bošković na danas održanoj sjednici razriješilo je dr. sc. Danicu Ramljak s dužnosti ravnatelja Instituta. Vršiteljem dužnosti ravnatelja Instituta imenovan je dr. sc. Marin Roje, dosadašnji pomoćnik ravnatelja za financije i suradnju s gospodarstvom.

Međunarodni natječaj za novog ravnatelja Instituta Ruđer Bošković bit će objavljen najkasnije za mjesec dana od dana donošenja odluke o razrješenju, priopćeno je iz Instituta.

O razlozima smjene pokušali smo se raspitati jutros u Odjelu za odnose s javnošću IRB-a, no rečeno nam je kako smjenu ne mogu komentirati. Ramljak u priopćenju koje je prije smjene poslala medijima, tvrdeći kako nema vremena razgovarati sa svakim pojedinačno, kaže kako je Ministarstvo znanosti preispitalo njen status znanstvenika i imenovanje za ravnateljicu, te u oba slučaja utvrdilo da nije bilo nikakvih propusta ili nezakonitosti. Upravno vijeće IRB-a njezinu je ostavku navodno zatražilo zbog optužbi za mobbing, loših međuljudskih odnosa te zato što nije aktivirala svoj znanstveni status u Hrvatskoj.

O njezinoj smjeni pokušali smo se raspitati i u Ministarstvu obrazovanja, no do zaključenja teksta nismo dobili nikakav odgovor.

O razlozima smjene puno se međutim dosad govorilo u medijima. Tjednik Forum potkraj prošle godine objavio je kako se, nakon što je Ramljak pozvala USKOK u Institut, pojavila peticija i tužba za neisplaćene plaće. Do Foruma su naime došli podaci o poslovanju tvrtke za davanje konzultantskih usluga Medora, čija je vlasnica Danica Ramljak. Medora je svojim zaposlenicima prema objavi Foruma ostala dužna plaće i doprinose, dok za iznajmljivanje poslovnog prostora duguje 24 tisuće eura.

U priopćenju koje su nam poslali iz IRB-a stoji izjava sada već bivše ravnateljice, koja kaže da su je novinari brojnih redakcija posljednjih dana pitali o namjeri Upravnog vijeća Instituta Ruđer Bošković da ju smijeni s dužnosti ravnateljice. Ramljak je najavila da će, ustraje li Upravno vijeće u namjeri da ju na ovaj način razriješi funkcije ravnateljice, u odgovarajućem sudskom postupku dokazati nepravilnost i nezakonitost takve odluke.

U priopćenju ističe sljedeće:

1. Novo Upravno vijeće IRB-a, imenovano 13. 2. 2012. godine od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, ubrzo po stupanju na dužnost zatražilo je da predam svoj mandat na raspolaganje, što sam odbila jer ne nalazim temelj za takvu odluku. Nakon što sam odbila dati mandat i nisam pristala na ostavku, UV je na izvanrednoj sjednici 19. 3. 2012. godine donijelo protuzakonitu Odluku kojom me razrješuju s mjesta ravnateljice. Odluka će i formalno biti donijeta nakon mog očitovanja, koje sam 2. travnja i službeno predala.

2. Svoju Odluku UV temelji na dopisu ministra znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željka Jovanovića, koji ga je 8. 3. 2012. godine uputio na UV Instituta, dovodeći u pitanje moje sposobnosti za obnašanje funkcije ravnateljice. U dopisu ministra navodi se da nemam aktivni znanstveni status u RH (koji sam, međutim, stekla još davne 1994. godine, kad sam i upisana u Hrvatski registar znanstvenika, ali koji sam navodno trebala obnoviti, što nisam mogla, jer sam bila u SAD-u u datome trenutku). Važno je napomenuti da je MZOS propitivao moj status znanstvenika po dopisu koji je zaprimio od onih znanstvenika Instituta koji su, nažalost, uvučeni u financijske nepravilnosti koje su se događale na IRB-u prije mog mandata i protiv kojih već duže vrijeme vodim beskompromisnu borbu.

3. Važno je istaći da mi za funkciju koju obnašam to što se navodi nije ni bilo potrebno. Na mjesto ravnateljice Instituta izabrana sam po javnom natječaju koji je bio raspisan sukladno Statutu IRB-a. Rezultate natječaja nitko nije osporio, niti je natječaj ikada poništen. Ni Statut ni zakoni ili neki drugi propisi ne utvrđuju da se ravnateljem Instituta može imenovati samo osoba koja status znanstvenika dokazuje članstvom u hrvatskom registru znanstvenika. Ja sam se iz SAD-a vratila u Hrvatsku sa statusom američkog docenta s elitnog sveučilišta. Ova cijela situacija ne ukazuje na demokratsku proceduru, temeljenu na zakonima i općim aktima Instituta, te je posebice alarmantno da se ovakva situacija događa u vrijeme kad je RH na pragu ulaska u EU i kad je mobilnost znanstvenika iz drugih zemalja veoma važna.

4. Tijekom mog mandata ravnateljice od svibnja 2009. godine do danas IRB ima pozitivne rezultate posebice kroz ostvarenje novih oblika suradnje sa svjetskim znanstvenim institucijama, pokretanje novih projekata, značajno povećanje kvalitetnih znanstvenih publikacija, te povećanje broja europskih i međunarodnih projekata za četiri puta. Zbog ovog sam dobila potporu većine najprominentnijih IRB-ovih, hrvatskih i značajnog broja prominentnih svjetskih znanstvenika. Međutim, trenutna situacija na Institutu opterećena je i uzrokovana razotkrivanjem niza financijskih nepravilnosti koje su se odvijale u 2008. godini, kao i međunarodno utemeljenog restrukturiranja Instituta koji provodimo i koje je kod jednog dijela znanstvenika IRB-a naišlo na otpor.

5. Meni situacija pred smjenu nije strana, jer sam već bila u sličnoj situaciji kad sam spriječila odlaganje radioaktivnog otpada na IRB-a u centru Zagreba. Ako me vlast želi smijeniti, neka to pokuša učiniti zakonito i pravilno.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Gđo Ramljak, što ste Vi očekivali? Znate li Vi koliko premijer prijatelja ima? Sada ih sve treba uhljebiti. Jučer Klovićevi dvori i izuzetno sposobna ravnateljica, danas i službeno pošte i strašni nepodobni Jukić koji ih je preporodio. Tko je sljedeći na redu gospodine Milanoviću, premijeru koji vodi stranku u kojoj nema revanšizma.
P.S. Nisam član niti jedne stranke.

New Report

Close