Industrijska proizvodnja u lipnju manja 1,1 posto

Autor: Poslovni.hr , 22. srpanj 2006. u 10:00

Ukupna industrijska proizvodnja u lipnju ove godine u Hrvatskoj je bila manja za 1,1 posto u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, dok je u razdoblju od siječnja do lipnja veća za 2,9 posto od proizvodnje u istom razdoblju lani, objavio je Državni zavod za statistiku.
U usporedbi pak s prosječnom mjesečnom proizvodnjom u 2005. industrijska proizvodnja u lipnju veća je za 5,1 posto. Lipanj je drugi ovogodišnji mjesec u kojem se bilježi smanjenje industrijske proizvodnje u odnosu na isti mjesec lani, jer je smanjenje zabilježeno i u travnju (za 3,2 posto u odnosu na travanj prošle godine). Smanjenje industrijske proizvodnje u lipnju doprinijelo je i smanjenju stope rasta na kumulativnoj razini, sa 3,8 posto za prvih pet mjeseci, na 2,9 posto u prvom polugodištu ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Na smanjenje industrijske proizvodnje u lipnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine najviše je utjecalo smanjenje proizvodnje u prerađivačkoj industriji, koja u ukupnoj industrijskoj proizvodnji ima udio veći od 81 posto. U lipnju ove u odnosu na isti mjesec lani proizvodnja u prerađivačkoj industriji manja je za 1,8 posto, dok je istodobno u rudarstvu i vađenju veća za 8,3 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom za 1,1 posto. Ako se usporedi proizvodnju u razdoblju od siječnja do lipnja 2006. s istim razdobljem u 2005. godini proizvodnja u rudarstvu i vađenju porasla je za 6,7 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom za 3,7 posto, a u prerađivačkoj industriji za 2,5 posto.
Trend-indeks ukupne industrijske proizvodnje veći je za 0,3 posto u lipnju u odnosu na svibanj obve godine, napominju iz Zavoda najavljujući da će detaljniji indeksi obujma industrijske proizvodnje (desezonirane vremenske serije i trend ciklus) biti objavljeni za tjedan dana.
(Hina)

Komentirajte prvi

New Report

Close