Inchoo, tvrtka koja raste bez pomoći kredita

Autor: Marija Ljubičić, VLM , 12. ožujak 2012. u 18:30

Inchoo, osječka tvrtka specijalizirana za izradu online trgovina na tehnologiji Magento, lani je uprihodila 6,2 milijuna kuna, što je za 127 posto više nego 2010. godine. Istodobno je i broj djelatnika sa 17 narastao na 29. Zapravo svi poslovni pokazatelji bilježe stalni rast, često veći od 100 posto, i to iz godine u godinu. Od samog početka poslovanja, u svibnju 2008., do danas čak 95 posto ukupnog prihoda čini izvoz, jer Inchoo ima klijente iz svih dijelova svijeta. Osim što se odlučio specijalizirati u tako uskoj tržišnoj niši kao što je online trgovina, Tomislav Bilić, direktor i osnivač tvrtke, uveo je i blog na kojemu svi djelatnici tvrtke pišu o svojim iskustvima te načinima rješavanja pojedinih problema u radu s tehnologijom Magento. Tako je Inchoo stekao svjetsku prepoznatljivost među tvrtkama koje rade na platformi Magento. Blog mjesečno generira više od 100.000 posjeta i dobiva stotinjak upita zainteresiranih.

Partnerska mreža

“Na taj način poslovanje kontinuirano organski raste, bez ikakvih kredita, isključivo kroz nove poslove i projekte”, za Poslovni dnevnik kaže voditelj prodaje Aron Stanić. Kako upiti koje dobivaju iz cijelog svijeta ne bi propali, u Inchoou su razvili partnersku mrežu kojom ih prosljeđuju drugim tvrtkama. “Imamo pet partnerskih tvrtki iz Amerike, Indije, Rusije i Bugarske koje kvalitetno rade i koje preporučujemo drugima. Dobivamo proviziju za svaki posao koji naši partneri sklope s klijentima koje smo im proslijedili”, objašnjava Stanić. Prošle je godine Inchoo lansirao više od 20 e-commerce web-stranica. Najviše za njemačku investicijsku grupu Rebate Networks, u sklopu koje je i Kolektiva, internetska stranica za grupnu kupnju. “Naš je tim odradio prelazak s postojećeg sustava na Magento za sve Kolektivine web-stranice u regiji, koja uz Hrvatsku uključuje Sloveniju, Srbiju, Makedoniju, Bugarsku i Rumunjsku. Kako su unutar Rebatea i brojne druge stranice za grupnu kupnju u Europi, naš je tim odradio tehničko rješenje Magento i za Mađarsku, Češku, Litvu, Letoniju i Estoniju”, navodi Stanić. Prošle su godine poslovanje proširili u Srbiju gdje je Inchoo u Novom Sadu otvorio podružnicu s troje djelatnika.

Dijeljenje znanja

Na Bilićevu inicijativu Inchoo je u suradnji s osječkim IT tvrtkama Mono, K-Informatika i Farmeron pokrenuo i novi projekt, Osijek Software City, koji mlade potiče na samostalno učenje, umrežavanje te samozapošljavanje ili zapošljavanje u nekoj od postojećih IT tvrtki. “Ove četiri tvrtke rade na različitim tehnologijama. Projekt ima web-stranicu na kojoj je svaka tvrtka napravila ”starter kit“, odnosno objasnila korak po korak gdje pronaći informacije i kako raditi u pojedinoj tehnologiji. Besplatno dijelimo svoje znanje kako bismo pružili priliku mladima. Ne možemo ih sve zaposliti, no ovako ćemo si olakšati rast i zapošljavanje novih ljudi. Poruka ovog projekta mladima je da moraju preuzeti odgovornost za sebe i svoje znanje”, zaključuje Stanić.




Ovaj članak objavljen je u tiskanom izdanju Poslovnog dnevnika, pretplatite se!

Komentari (2)
Pogledajte sve

Pero7 sjedi pet…

Dali postoji bilo koja tvrtka u Hrvatskoj da je kihnula a da nije dizala kredite ?

Ne , sve propale tvrtke su propale zbog dignutih kredita jer nisu mogle zaraditi toliko koliko su im banke otele na zelenaškim kamatama .

Trošite samo zarađeno !

New Report

Close