Ina traži povrat imovine na teritoriju Srbije

Autor: Poslovni.hr , 31. svibanj 2010. u 11:45

U Privrednom sudu u Beogradu zakazano je suđenje po tužbi hrvatske kompanije Ine protiv Agencije za privatizaciju, Akcijskog fonda Srbije i kompanije Lukoil Evropa Holding, prenosi B92.

Tužbenim zahtjevom Ina traži naknadu štete, odnosno povrat imovine na teritoriju Srbije. Ina smatra da su njeno vlasništvo crpke i druga imovina, koja je nakon raspada Jugoslavije stavljena “pod kapu” kompanije Beopetrol, da bi u procesu privatizacije tog poduzeća bila prodana ruskom Lukoilu. Argument srpske strane je da su Inine crpke prije razdruživanja bile društveno vlasništvo, što bi značilo da Ina nije bila njihov vlasnik već samo korisnik.

Urednica Balkan magazina Jelica Putniković smatra da su argumenti i jedne i druge strane snažni. “Treba reći da je to odvajanje tadašnjih crpki Ine od matice u Zagrebu počelo u vrijeme bivše Jugoslavije, mnogo ranije od raspada same države, i to je ono što sada Srbija uzima kao osnovu da ta imovina ne pripada više Ini i tu svakako treba neka stručnost ili pravna ili međunarodnog prava koja će procijeniti da li je točno ono što je nekadašnje poslovodstvo Beopetrola pričalo da su oni ustvari napravili novu tvrtku u Srbiji i odvojili se od matice u Hrvatskoj, od Ine“, kaže Putniković.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close