‘Ima ozbiljnih primjedbi na rad Ive Goldsteina’

Autor: Poslovni.hr , 11. svibanj 2012. u 09:45

Akademik Josip Pečarić istaknuo je u raspravi nakon što su na izbornoj skupšini Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) pročitani izvještaji o kandidatima za nove članove HAZU, da se u izvještajima ne smiju koristiti poluistine te da više značajnih povjesničara ima ozbiljne primjedbe na rad profesora Ive Goldsteina, kandidata za redovitog člana HAZU u Razredu za društvene znanosti.

Rekavši kako u svakom ozbiljnom pristupu treba spomenuti “drugu stranu medalje”, akademik Pečarić spomenuo je nekoliko povjesničara među kojima su Miroslav Brandt, Neven Budak, Jure Krišto i Vladimir Geiger koji su, kako je rekao, imali primjedbe na Goldsteinov znanstveni rad i njegovo ophođenje s kolegama, pa su tako među ostalim ukazali na faktografske i metodičke greške, pretjerano publiciranje radova, “izmišljanje izvora”.

Spomenuo je da je Vladimir Geiger ocijenio da je Goldsteinova knjiga “Hrvatska 1918 – 2008”. napisana “prema ideološkoj matrici, sklepana površno i na brzinu” zbog čega je, dodao je Pečarić, Goldstein osobno izvrijeđao Geigera. Potom je tajnik Razreda za društvene znanosti akademik Tomislav Raukar pročitao pisma što su ih tomu razredu uputili akademik Josip Pečarić 24. travnja ove godine i profesor Ivo Goldstein dan kasnije. Pisma je pročitao bez komentara, a u pismu akademik Pečarić “pohvaljuje HAZU što u svoje redove prima najboljega hrvatskog povjesničara koji je dokazao genocidnost hrvatskoga naroda”, dok u svojemu pismu profesor Goldstein upozorava da je “Pečarić izokrenuo činjenice”.

Akademik Andrija Kaštelan ustvrdio je pak da je “presedan koji još nije vidio u 30 godina svoga članstva u HAZU da jedan kandidat piše pismo razredu za čije se članstvo kandidira prije izborne skupštine”. Zauzimajući se za načelo pravednosti akademik Petar Strčić ustvrdio je da profesor Ivo Goldstein ima sva zakonska prava da bude predložen za redovitoga člana HAZU, da je objavio više od 30 knjiga na više svjetskih jezika. Istaknuo je da je ono što je akademik Pečarić govorio o Ivi Goldsteinu samo mali dio te da treba gledati cjelinu jer će uvijek biti onih koji se ne slažu oko nekih pitanja. Opetovao je da Razred za društvene znanosti ne bi podupro kandidaturu profesora Ive Goldsteina da on doista nema sva zakonska prava da bude redoviti član HAZU.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close