Ilirika najavljuje dva nova fonda

Autor: Poslovni.hr , 17. studeni 2011. u 16:55
Ivan Ivin / PXL

Društvo za upravljanje fondovima Ilirika Investments najavilo je početak rada dva nova otvorena investicija fonda s javnom ponudom – Ilirika Indija te Ilirika Euro Cash.

Za fond Ilirika Indija već neko vrijeme imaju licencu, a fond bi trebao startati u siječnju iduće godine, dok se za Ilirika Euro Cash do kraja godine očekuje licenca Hanfe, kazao je predsjednik Uprave Ilirika Investmentsa Ivan Ivin na susretu s novinarima. Time bi se broj fondova kojima u Hrvatskoj upravlja slovenska Ilirika povećao na šest. Postojeća četiri dionička fonda (Azijski tigar, BRIC, Gold i Jugoistočna Europa) trenutno upravljaju imovinom vrijednom oko 16 milijuna eura, a glavnina imovine uložena je u tržišta u nastajanju, ističu iz Ilirike.

 Ivin je kazao kako će Ilirika Indija biti prvi fond u Hrvatskoj koji će ulagačima omogućiti izravan pristup na indijsko tržište koje je, zbog tamošnje regulative, zahtjevno za ulagače. Portfolio manager Ilirika grupe Igor Erker kazao je kako je ova godina bila osobito teška zbog europske dužničke krize te zbog monetarne politike u Aziji, posebice Kini i Indiji, no napomenuo je kako se u zadnjih mjesec dana u Aziji prestalo sa stezanjem monetarne politike, osobito u Kini. Erker je optimist što se tiče narednog razdoblja, jer su se, kako kaže, tržišta stabilizirala, a cjenovni minimumi su iza nas.

Što se tiče regije, Erker kao tržište s najviše potencijala navodi Srbiju u kojoj se, kaže, vidi živost, kompanije rastu, a cijena rada je niska. Slovenija treba novi kapital kako bi se banke rasteretile udjela u kompanijama koje su stekle zbog loših kredita, kazao je dodajući da bi Agrokorovo preuzimanje Mercatora u tom smislu bilo dobro za tržište kapitala. Erker smatra da je u Hrvatskoj situacija na tržištu nešto bolja zbog utjecaja mirovinskih fondova, a najveće su banke stabilne.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close