IJF: Potrebne reforme u području doprinosa

Autor: Poslovni.hr , 26. listopad 2011. u 18:10

U IJF-u smatraju da je potrebno smanjivati socijalne doprinose kako bi se što manje oporezivao rad

Hrvatska je u najnovijem izvješću Svjetske banke Doing Business po jednostavnosti plaćanja za domaća poduzeća srednje veličine zauzela 32. mjesto između 183 zemlje, a iako je i dalje visoko pozicionirana njen je položaj pogoršan jer je u izvješću godinu prije zauzimala 30. mjesto, ističe Mihaela Bronić u aktualnom osvrtu Instituta za javne financije (IJF).

“Kako ne bismo i dalje nazadovali nužne su reforme poreznog sustava, posebno vezano uz pojednostavljenje propisa o doprinosima za socijalno osiguranje te smanjenje rashoda za mirovinski i zdravstveni sustav”, zaključuje se u osvrtu o jednostavnosti plaćanja poreza u Hrvatskoj 2010/11. U sklopu projekta Doing Business mjeri se i jednostavnost plaćanja poreza za domaća poduzeća srednje veličine na temelju broja pojedinačnih uplata svih poreza poduzeća, vremena potrebnog za ispunjavanje poreznih obveza za tri najvažnije vrste poreza (porez na dobit, PDV i porezi na rad) te udjela svih poreza u dobiti poduzeća (ukupna porezna stopa).

U Hrvatskoj poduzeća srednje veličine uplaćuju poreze 17 puta i po tome je bolje rangirana od prosjeka većine promatranih zemalja, a za ispunjavanje svih poreznih obveza od tri najvažnija poreza trebalo je 196 sati (24,5 radna dana) po čemu je RH bolja i od zemalja Europske unije. Udio svih poreza u ukupnoj dobiti hrvatskog poduzeća srednje veličine iznosio je 32,3 posto. Udio poreza na rad i obveznih doprinosa u ukupnoj dobiti poduzeća iznosio je 19,4 posto, udio poreza na dobit 11,4 posto, a udio ostalih poreza 1,5 posto. Hrvatska je opet bolje rangirana od prosjeka većine zemalja, a samo je u zemljama jugoistočne Europe ta stopa bila manja (24,2 posto).

Mihaela Bronić napominje kako su mnoge analizirane zemlje u promatranom razdoblju provele reforme, da su čak 33 države pojednostavile propise vezano uz plaćanje poreza ili smanjile porezne stope, a najčešće su uvodile ili proširivale elektroničke sustave za prijavljivanje i plaćanje poreza. Hrvatska pak tijekom posljednje godine, isto kao i tijekom 2009/10., nije provodila reforme koje bi pojednostavile plaćanje poreza, što je dovelo do pogoršanja ranga s 32. na 30. mjesto, navodi Bronić koja smatra da je potrebno smanjivati socijalne doprinose kako bi se što manje oporezivao rad.

“Relativno visoke iznose doprinosa za socijalna osiguranja teško je smanjiti, dok se ne smanje rashodi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. A prostora za smanjenje tih rashoda ima jer se trenutno plaćaju visoki iznosi za ta osiguranja, a novac se često ne pretvara u kvalitetne javne usluge. Sve dok npr. u mirovinu idu lažni invalidi, to će onemogućavati pružanje kvalitetnijih javnih usluga i ti će troškovi neopravdano teretiti troškove poslovanja poduzeća”, kaže Bronić.

Neophodno je smanjiti rashode za mirovinski i zdravstveni sustav, pojednostavniti propise, a moguće je i uvesti elektronički način podnošenja i plaćanja doprinosa za socijalna osiguranja. Sve bi to moglo i trebalo omogućiti smanjenje socijalnih doprinosa te bolju klimu za rast privatnog sektora i kvalitetnije pružanje javnih usluga, ističe se u osvrtu.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close