IEA smatra da neće doći do poremećaja u opskrbi naftom

Autor: Poslovni.hr , 23. ožujak 2012. u 15:55

Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila je u petak kako ne vjeruje da će doći do bilo kakvih poremećaja u globalnoj opskrbi naftom budući da će Saudijska Arabija i drugi proizvođači iz Perzijskog zaljeva ponuditi tržištu više nafte.

Cijena barela sirove nafte skočila je od početka godine za 15 posto, prekoračivši razinu od 123 dolara za barel, uslijed zabrinutosti da će veliki dio iranskog izvoza od 2,5 milijuna barela dnevno biti izgubljen zbog europskih i američkih sankcija Iranu povezanih s iranskim nukearnim programom.

Saudijska Arabija, najveći proizvođač Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), objavila je u utorak da je spremna povećati proizvodnju na 12,5 milijuna barela dnevno sa sadašnjih gotovo 10 milijuna.

Maria van der Hoeven, izvršna direktorica agencije, na konferenciji “Asia Gas Partnership” u New Delhiju kazala je kako nema straha od prekida opskrbe te da IEA još ne vidi potrebu za otpuštanjem nafte iz strateških rezervi.

Direktorica MMF-a, Christine Lagarde, kazala je kako bi cijene sirove nafte mogle porasti između 20 i 30 posto ukoliko se prekine iranska opskrba tržišta.

Uz rizik od gubitka iranskog izvoza, procjenjuje se da su loše vrijeme, neplanirani zastoji na poljima i nemiri u Siriji, Jemenu i Sudanu smanjili dnevnu proizvodnju za 1,1 milijuna barela, pokazuje izračuni Reutersa. Očekuje se da će svjetska potražnja za naftom u ovoj godini iznositi oko 89,9 milijuna barela dnevno, navodi IEA.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close