IDC Adriatics: Rast IT tržišta tek 2012. godine

Autor: Poslovni.hr , 16. lipanj 2011. u 18:10

S obzirom na situaciju u državi teško da će se brzo ponoviti zadnja dobra godina, 2008., kada je tržište vrijedilo oko 1,3 milijarde dolara

Hrvatsko IT tržište u 2010. je zabilježilo pad vrijednosti u odnosu na godinu prije za 1,3 posto, na 5,8 milijardi kuna, a pad od 2,3 posto, na 2,03 milijarde kuna bilježi i tržište IT usluga, koje će, kao i ukupno IT tržište ove godine stagnirati, dok se ponovni rast može očekivati tek 2012. godine.

To su najnoviji podaci i predviđanja analitičke kuće IDC Adriatics, koja sa sjedištem u Zagrebu te regionalnim uredima u Ljubljani i Beogradu prati i analizira IT tržište u Hrvatskoj te još sedam zemalja u regiji. Izraženo u američkim dolarima hrvatsko je IT tržište lani palo na 1,06 milijardi dolara ili za 5,3 posto u odnosu na 2009., a s obzirom na situaciju u državi teško da će se brzo ponoviti zadnja dobra godina, 2008., kada je to tržište vrijedilo oko 1,3 milijarde dolara, ocjena je direktora IDC Adriaticsa Borisa Žitnika. Smatra i da će se takva razina vrijednosti možda dostići tek 2013. i to ako se dogodi oživljavanje nacionalnog gospodarstva, s jačim ulaganjima javnog sektora i države u IT, te kao rezultat očekivanog ulaska Hrvatske u EU.

Taj ulazak mora biti popraćen i prilagodbama koje uključuju i znatna IT ulaganja, kako direktno kroz javne nabave državne administracije, tako i indirektno kao rezultat unaprijeđenog konkurentskog okruženja, ističe Žitnik. Slijedom toga IDC predviđa i da bi IT tržište/IT potrošnja u idućih pet godina mogla rasti prosječnom godišnjom stopom od 8,2 posto te 2015. dosegnuti vrijednost od 1,56 milijardi dolara. Spomenuti lanjski pad vrijednosti IT tržišta iz IDC Adriaticsa objašnjavaju recesijom, smanjenom potražnjom i rezanjem budžeta najvećih IT potrošača (telekomi, financijska industrija), ali i manjim tehnološkim ulaganjima javnog sektora.

Slijedom toga domaće IT tržište zabilježilo je prošle godine rast isporuka osobnih računala i ispisnih uređaja/printera u odnosu na 2009. za 1,4 posto, na 2,8 milijardi kuna, uz istodobni pad isporuke softvera od 7,5 posto, na 880 milijuna kuna. IT usluge, koje čine 35 posto ukupnog IT tržišta/potrošnje, prošle su godine također ‘pale’, za 2,3 posto, na 2,03 milijarde kuna. Po segmentima tih usluga porasla je samo podrška, instalacija i IT trening, za 2,3 posto, na 616 milijuna kuna, dok je sve ostalo ‘palo’.

Među ponuditeljima tih usluga na ljestvici ‘top 10’ prva je prošle godine unatoč padu prometa bila tvrtka Siemens SIS, dok su drugi i treći King ICT i Combis koje se redovito izmjenjuju na tim pozicijama. Slijedi Apis IT, IBM, In2 Grupa (koja jedina među deset nudi samo usluge/softver, pa bi po riječima Žitnika, mogli biti i prvi) te Ericsson Nikola Tesla, Fina, S&T te HP.

Općenito za IT potrošnju u Hrvatskoj prošle godine iz IDC-a kažu da je smanjena u svim tržišnim segmentima, pri čemu su izdaci telekoma pali znatno brže od prosjeka ukupnog tržišta ili za najvećih 19 posto. Državna potrošnja za IT usluge pala je za 11 posto, a potrošnja finacijskog sektora za 9 posto.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close