Ibikova ponuda za Savu “igra velikih igrača”

Autor: Josip Jagić , 26. listopad 2006. u 14:45

Poduzeće Ibiko iz Slovenskih Konjica objavilo je namjeru preuzimanja Save, jedne od najvećih slovenskih kompanija. Vlasnik Ibika Franc Gajšek najavio je kako je Ibiko za dionicu Save spreman ponuditi 49.500 tolara (206,6 eura), a o namjeri preuzimanje obavijestio je i Agenciju za trgovanje vrijednosnim papirima. U ljubljanskim se burzovnim krugovima ponuda proglašava smiješnom, a 60.000 tolara (250,4 eura) je prema mišljenju nekih brokera prava cijena dionice za prijateljsko preuzimanje, a za neprijateljsko ta cijena je i mnogo viša, čak 417,3 eura.
Budući da nije jasno otkud uopće Gajšekovu Ibiku toliki novac koji bi bilo potrebno izdvojiti za preuzimanje Save, slovenski su mediji razvili više mogućih scenarija o tome tko bi mogao biti iza te ponude.
Prema prvom scenariju, Savin turizam na meti je nekog ozbiljnog europskog hotelskog lanca, a prema pisanju ljubljanskih Financi, navodno je riječ o francuskom Accoru. Savini vlasnici tvrde da se Accor kod njih već raspitivao za mogućnost preuzimanja, ali se upravi nisu javljali.
Drugi i najmanje zanimljivi scenarij je onaj prema kojem Gajšek samo želi povećati svoj udjel u Savi kako bi poboljšao svoj pregovarački položaj u odnosu na upravu.
Maštoviti scenarij koji najviše golica maštu slovenskih medija je razbijanje tzv. gorenjske veze. Gorenjsku vezu, koja se sastoji od Gorenjske banke na čelu s Zdravkom Kavčičem, Merkura na čelu s Binom Kordežem i NFD-a Stane Valanta, trebao bi razbiti Gajšek, i to navodno po nalogu premijera Janeza Janše i uz pomoć Igora Bavčara i Istrabenza. Istrabenz je već pokušao preuzeti Savu, ali Bohorič se tome protivio. Bavčar je Bohoriču navodno već nudio Istrabenzov gubitaški turizam u zamjenu za udjel u Gorenjskoj banci, što je ovaj, s obzirom na važnost tog ulaganja, glatko odbio.

Komentirajte prvi

New Report

Close