IATA: U rujnu ubrzan rast zračnog putničkog prometa

Autor: Poslovni.hr , 26. listopad 2010. u 16:55

Rast zračnog putničkog prometa ubrzao je u rujnu na 10,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani, objavila je danas međunarodna udruga zračnih prijevoznika (IATA). U kolovozu je povećan za 6,5 posto.

Rast teretnog prometa usporio je pak u rujnu na 14,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, nakon 19-postotnog rasta u prethodnom mjesecu. “Dok rujanski rast broja putnika ohrabruje, usporavanje rasta zračnog teretnog prometa, uključujući i azijska tržišta, prvi je znak turbulencija koje nas tek očekuju”, zaključio je u priopćenju glavni direktor IATA-e Giovanni Bisignani. Među faktorima koji su potaknuli putnički promet u IATA-i izdvajaju muslimanski sveti mjesec Ramazan, koji završava sredinom rujna.

Tako su bliskoistočni prijevoznici predvodili rast putničkog prometa, uz povećanje broja prevezanih putnika za 23,9 posto u usporedbi s prošlogodišnjim rujnom, pri čemu je Bliski Istok jedina regija koja nije zabilježila ni pad teretnog prometa.

U sjevernoameričkoj regiji promet se vratio na razine iz prve polovine 2008., s 11-postotnim rastom broja prevezenih putnika, čime je nadjačan i tempo povećanja prijevoznih kapaciteta. Europa je pak dosegnula razinu za dva posto višu u odnosu na razdoblje prije recesije.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close