I u Hrvatskoj i u Srbiji se vidi tendencija smanjivanja dugoročne zaduženosti

Autor: Poslovni.hr , 11. rujan 2012. u 10:25

U usporedbi s Hrvatima i Slovencima, Srbi su manje zadužena nacija, iako imaju slabiji standard. Zajedničko Srbima i Hrvatima je to da se dugovanja za kredite smanjuju pa je dug za kredite u Hrvatskoj, u odnosu na prošlu godinu, smanjen 1 posto, dok se u Srbiji smanjio 3 posto, piše Jutarnji list.

To je pokazalo najnovije istraživanje vodeće grupacije za upravljanje potraživanjima u jugoistočnoj Europi EOS Matrix. U Srbiji raste dug po kreditnim karticama 7 posto, a u Hrvatskoj se smanjuje, 2,6 posto. Financijski gore stojimo kad se radi o minusima na tekućim računima. Naime, u Srbiji se taj dug povećao samo 1 posto, a u Hrvatskoj čak 15,6 posto.

Podružnica EOS Matrixa nedavno je napravila portret tipičnog hrvatskog dužnika: “To je 41-godišnji muškarac, iz Zagreba, srednje stručne spreme, zaposlen i dužan na tekućem računu, po kreditnim karticama, za kredite i telekomunikacijske usluge. Dugovanja je spreman platiti obročno i za to izdvojiti 850 kuna na mjesec”, rekla je za Jutarnji direktorica EOS Matrixa Barbara Cerinski.

“Iz istraživanja u obje zemlje se vidi tendencija smanjivanja dugoročne zaduženosti, kao i trud da se zaduživanje dovede u proporcionalan odnos sa stvarnim mogućnostima. Povećanje duga po tekućim računima nam govori da je razlika između potrošenog i zarađenog puno veća u Hrvatskoj nego u Srbiji”, rekla je generalna direktorica kompanije EOS Matrix, Irina Lada.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close