I sucima kasne plaće

Autor: Poslovni.hr , 21. veljača 2009. u 11:40

Oko 240 tisuća zaposlenih u javnom sektoru i upravi sve kasnije dobiva plaće. Sucima su plaće počele kasniti prošle godine u studenome, a za siječanj su ih dobili s desetak dana zakašnjenja.

Kako piše Vecernji.hr, u ovom su mjesecu, kao i inače, prvi plaću dobili djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova, no i njima je plaća kasnila, a nakon njih su na redu djelatnici Ministarstva obrane, pa tek onda djelatnici Ministarstva pravosuđa. Mnogi smatraju da kašnjenje plaća sucima nije dobro jer dovodi u pitanje, bar teorijski, neovisnost i samostalnost sudstva kao treće vlasti. Osim sudaca, zbog kašnjenja plaća trpe i svi drugi kojima se plaće isplaćuju iz proračuna.

Prema zakonu, svi su poslodavci, pa i država, dužni platiti radnike i doprinose do 15. u mjesecu, ali na fakultetima su ovaj tjedan plaće sjele na račune zaposlenih tek u utorak 17. veljače. U Ministarstvu financija objašnjavaju da se to prekoračenje dogodilo zbog vikenda, 14. i 15. bili su subota i nedjelja, pa su posljednje isplate pomaknute na ponedjeljak.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close