I dalje gori u venezuelanskoj najvećoj rafineriji

Autor: Poslovni.hr , 27. kolovoz 2012. u 08:45

Venezuelanski vatrogasci i dalje se bore s požarom u najvećoj rafineriji u zemlji Amuayu, izazvanom eksplozijom u subotu u kojoj je poginula 41 osoba.

Vatrogasci nastoje spriječiti da se vatra koja još uvijek bjesni u dvama velikim tankovima s naftom proširi na ostale dijelove rafinerije.

Eksploziju u rafineriji koja se dogodila prije zore u subotu uzrokovalo je curenje plina, a poginuli su većim dijelom pripadnici Nacionalne garde koji su osiguravali postrojenje. Živote je izgubilo 20 vojnika, 15 civila, a šest je osoba još neidentificirano. U bolnici se nalazi 35 ozlijeđenih.

Eksplozija je bila toliko jaka da je uništila vojarnu i oštetila 200 kuća u ulici preko puta rafinerije, nad kojom se i dalje nadvija gust dim. Mjesto nesreće posjetio je i predsjednik države Hugo Chavez.

Bila je to jedna od najvećih nesreća u povijesti svjetske naftne industrije.

U Amuayu u zapadnoj Venezueli proizvodi se 645 tisuća barela nafte na dan. Analitičari očekuju da bi nesreća u jednoj od najvećih svjetskih rafinerija mogla izazvati rast cijena nafte u svijetu, kojima ionako prijeti približavanje tropske oluje Isaaca postrojenjima u Meksičkom zaljevu.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close