I austrijska narodna banka upozorava na rizične zajmove u ‘švicarcima’

Autor: Poslovni.hr , 10. srpanj 2012. u 15:15

Austrijski financijski sustav osjeća previranja na međunarodnim financijskim tržištima pogođenima tvrdokornom dužničkom krizom u eurozoni, ocijenila je austrijska središnja banka u najnovijem izvješću, sugerirajući bankama da ubrzaju povećanje kapitala.

Austrijske banke relativno se dobro nose s pritiscima na financijskim tržištima proizišlim iz krize u eurozoni, konstatirao je guverner Oesterreichische Nationalbank (OeNB) Ewald Nowotny u ponedjeljak tijekom predstavljanja 23. izdanja bančina izvješća o financijskoj stabilnosti.

U tome izvješću središnja banka najvećim austrijskim zajmodavcima sugerira da namaknu dodatni kapital kako bi otplatili državnu pomoć, udovoljili novim bankovnim pravilima i uhvatili korak s bolje dokapitaliziranom konkurencijom u istočnoj Europi.

“Banke bi trebale namaknuti dodatni kapital zbog novih bankovnih pravila Basel III, povrata participirajućeg kapitala države, a i zbog toga što su banke njihova ranga još uvijek bolje kapitalizirane”, kazao je izvršni direktor središnje banke Andreas Itnner novinarima u Beču. Među ostalim rizicima središnja banka izdvaja zajmove iskazane u švicarskim francima i visoku razinu loših zajmova u regiji. Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International i Unicreditov austrijski ogranak Bank Austria spadaju među najveće zajmodavce u istočnoj Europi, tržištu koje je bilježilo snažan rast prije nego što je svijet uzdrmala financijska kriza nakon kolapsa američkog diva Lehman Brothersa. Rast loših zajmova koji je uslijedio pogodio je dobit u toj regiji i razotkrio nedostatnu razinu kapitala u austrijskim bankama.

U središnjoj banci navode da austrijske banke po pitanju povećanja kapitala kaskaju za bankama svoga ranga, njih 12 aktivnih na području istočne Europe, uključujući Societe Generale, KBC Group i OTP bank. Izloženost austrijskih banaka u regiji iznosila je na kraju prošle godine 216 milijardi eura, navodi austrijska središnja banka, podsjećajući istodobno da je veći rizik na zajmove u istočnoj Europi ujedno bankama jamčio veću profitabilnost nego odobravanje kredita u matičnoj zemlji. U izvješću izdvajaju rizike proizišle iz velikog udjela kredita u švicarskim francima. Približno 84 milijardi eura zajmova u istočnoj Europi, u zemljama od Hrvatske i Mađarske do Rumunjske, uz dodatnih 50,9 milijardi eura u Austriji, iskazano je u stranoj valuti, najvećim dijelom u francima, navode.

U bančinoj simulaciji nepovoljnog razvoja situacije u istočnoj Europi, kako je kazao Ittner, izvedba austrijskih banka pokazala se ipak solidnom. Tako bi se do 2014. stopa adekvatnosti kapitala Tier 1 u pet vodećih banaka smanjila na 7,7 posto, nasuprot sadašnjih 9,5 posto, izračunali su.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close