Hypo našao kupca za Aluflexpack i TLM-TVP, ime mu je MTC

Autor: Poslovni.hr , 06. veljača 2012. u 12:55

Švicarska kompanija Montana Tech Components (MTC) zajedno sa svojom tvrtkom kćeri Alu Menziken dogovorila je s austrijskom Hypo Group Alpe Adria bankom preuzimanje dvaju njihovih hrvatskih tvrtki, zadarskog Aluflexpacka i šibenske tvrtke TLM-TVP.

U priopćenju MTC-a kaže se da je 3. veljače potpisan kupoprodajni ugovor između MTC-a i Hypo Alpe Adria Grupe koji omogućuje preuzimanje većinskog udjela kompanija Aluflexpack i TLM-TVP. Akvizicija će biti zaključena po dobivanju regulatornih odobrenja i ispunjenjem preostalih uvjeta, što je standardna praksa u ovakvim transakcijama, kaže se u priopćenju. Realizacija akvizicije očekuje se u predstojećem razdoblju, navodi se i dodaje da MTC i Hypo Alpe Adria neće komunicirati detalje o kupnji.

Austrijska Hypo Alpe Adria Grupa je krajem veljače prošle godine objavila da priprema novi val prodaja vlasničkih udjela u poduzećima pri čemu su se spominjali AluFlexPacka i TLM-TVP. U PR agenciji, koju je angažirao MTC, oko transakcije između MTC-a i Hypo Alpe Adrie objašnjavaju da je Hypo Alpe Adria većinski vlasnik (odnosno udjeličar jer je riječ o d.o.o.-u) AluFlexPacka, a AluFlexPack većinski udjeličar TLM-TVP-a (TLM-TVP d.o.o. za proizvodnju valjanih proizvoda). AluFlexPack je vodeća hrvatska grupacija na području proizvodnje aluminijske ambalaže, sa sjedištem u Zadru, dok TLM-TVP upravlja ljevaonicom aluminija u Šibeniku. Zahvaljujući prihodu od prodaje od oko 240 milijuna eura te oko 1.100 zaposlenika na šest lokacija (pet u Hrvatskoj i jedna u Poljskoj), te kompanije čine jednu od najvećih industrijskih grupacija u Hrvatskoj.

Preuzimanjem AluFlexPacka i TLM-TVP-a grupacija MTC namjerava dodatno učvrstiti vodeću poziciju na svjetskom tržištu u segmentu aluminijskih profila za avionsku industriju i industrijskih komponenti te dodatno diverzificirati ponudu aluminijskih proizvoda, kaže se u priopćenju. Ujedno se podsjeća da je MTC vodeći dobavljač aluminijskih profila za Airbus i Boeing te tržišni lider u brojnim industrijskim sektorima. Po završetku transakcije, Aluflexpack i TLM-TVP će postati proizvođači vrhunskih aluminijskih proizvoda za visokotehnološke industrije te će dobiti priliku za ulazak na nova tržišta na kojima do sada nisu bili prisutni, tvrde u MTC-u.

Najavljuju da žele uključiti Aluflexpack i TLM-TVP u zajednički razvoj novih proizvoda u području zelenih tehnologija, avio i svemirske te auto industrije i pakiranja. U Hrvatsku MTC planira dovesti najmoderniju proizvodnu opremu te osnovati Tehnološki centar koji će biti dio Centra izvrsnosti grupacije, kaže se u priopćenju. MTC je grupacija proizvodnih kompanija koje posluju diljem svijeta u rastućim sektorima avionske industrije i industrijskih komponenti, skladištenja energije i metalurgije. Glavno sjedište je u švicarskom Menzikenu. MTC-ov godišnji prihod od prodaje je oko 400 milijuna eura, a trenutno zapošljava 2.800 radnika na 21 lokaciji.

Podsjetimo, da bi zadarska tvrtka Aluflexpack uskoro mogla promijeniti vlasnika jer austrijska Hypo Group Alpe-Adria razmišlja o njihovoj prodaji objavljeno je u ožujku prošle godine. Iz banke su tada poručili da je dio njezine strategije da banka kao cjelina mora smanjiti svoju bilancu kako bi ponovo postala profitabilna. To smanjenje ukupne imovine i ponovno fokusiranje na svoju osnovnu djelatnost jasna je strategija Upravnog odbora, ali isto tako i zadaća koju traži Europska komisija, poručili su tada. Hypo banka tada je poručila kako nije pod pritiskom da proda Aluflexpack te da razmatra samo kvalitetne partnere za kompaniju koja nije naš ‘core bussines’.

Druga spomenuta tvrtka, šibenski TLM-TVP od 2009. djeluje kao samostalno trgovačko društvo nakon što je vodeći proizvođač aluminija TLM Šibenik podijeljen po ključnim djelatnostima.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close