HUP: Pokrećemo ocjenu ustavnosti odredbe o retroaktivnom oporezivanju zadržane dobiti

Na 38. sjednici Vijeća članova Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) izražena je duboka zabrinutost stanjem u hrvatskom gospodarstvu, ali i sve izraženijom antipoduzetničkom klimom u zemlji, stoji u priopćenju.

Nju dodatno pogoršavaju i neka nova zakonska rješenja koja su u svom korijenu s visokim antipoduzetničkim utjecajem, napominju iz HUP-a. Takvim su ocijenjeni i već usvojeni zakoni (Zakon o porezu na dohodak i Opći porezni zakon), ali i prijedlozi zakona koji su u postupku (Zakon o financijskom poslovanju i Zakon o minimalnim plaćama).

Vijeće članova HUP-a je odlučilo da se pokrene postupak ocjene sukladnosti odredbi Zakona o porezu na dohodak s Ustavom RH. Time je potvrđena već prethodno iznešena najava o utvrđivanju ustavnosti odredbe kojom je oporezovana zadržane dobit u posljednjih deset godina. Prema ocjeni sudionika rasprave ovakavo je rješenje s retroaktivnom primjenom u Zakonu o porezu na dohodak ustavno neodrživo, ali je upitno i sa strane ekonomske logike zbog negativnog utjacaja na likvidnost naših poduzeća, stoji u priopćenju. Uz ovu odluku o pokretanju postupka ocjene ustavnosti odredbi Zakona o porezu na dohodak, Vijeće članova HUP-a odlučilo je pokrenuti neovisnu i stručnu analizu određenih odredbi Općeg poreznog zakona kao i Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi za koje poduzetnici smatraju, kako se navodi, da su neustavne i da potkopavaju temelje poduzetništva u našoj zemlji.

Vijeće članova HUP-a usprotivilo se i promjeni Zakona o minimalnoj plaći. Svako povećanje plaća u sadašnjim uvjetima imalo bi pogubne posljedice za sve radno intenzivne industrije s velikim udjelom rada u ukupnim troškovima, smatraju u HUP-u. Upozoreno je da će Vlada ovakvim rješenjem potaknuti dalje smanjivanje zaposlenosti a posebice u onim industrijama koje su i najteže pogođene u ovih četiri godine duboke ekonomske krize. Najveći će gubitnici biti upravo one industrije iz kojih je i najviše regrutirano onih 150.000 nezaposlenih iz realnog sektora, stoji u priopćenju.

Iz HUP-a upućuju i poziv Vladi RH da kod donošenja svakog novog zakona utvrdi i procjene učinaka njegovih odredbi na poduzetništvo, odnosno na razinu zaposlenosti. Paušalno pristupanje ili popuštanje pritiscima nekih društvenih skupina može donijeti kratkoročni učinak na popularnost predlagatelja, ali istovremeno donosi i opasnost s trajnijim posljedicama na konkuretnost nacionalne ekonomije. Hrvatska udruga poslodavaca se zalaže za argumentiranu raspravu o svim zakonima i zakonskim rješenjima, kojima se na bilo koji način utječe na gospodarstvo, odnosno na našu konkurentnost, ističe se dalje u priopćenju.

Nema prirodnijeg puta nego da o učincima pojedinih zakonskih rješenja na gospodarstvo predlagatelj zakona raspravi s poduzetnicima, tvrde u HUP-u. Dosadašnja je politička i zakonodavna praksa, ne samo ove Vlade i Sabora, kroz sistem pokušaja i pogrešaka iznimno neučinkovita, ali za nacionalnu ekonomiju i opasna. HUP će kao konstrukivan socijalni partner, ali i kao odgovorni društveni čimbenik, uvijek poticati argumentiranu raspravu o svim zakonima iz „gospodarskog područja“ i nuditi svoju pomoć u pripremi kvalitetnijih zakonskih rješenja kojim bi se unaprijedilo zakonodavni okvir za poslovanje u našoj zemlji, ali i poboljšala ukupna poslovna klima, zaključuje u priopćenju.(pd)

Komentari (3)
 • vodoinst
  vodoinst 12:06 13.7.2012.

  ovchica


  Ako cemo retroaktivno oporezivati dobit, onda mozemo i retroaktivno goniti kriminalce poput onih iz HACa u slucaju FIMI MEDIE, Kirina i slicnih…

  Kakve veze ima Kirin i FIMI MEDIA s ocjenom ustavnosti? Laprdaš gluposti a partijski drugovi poslušnici ti po zadatku dijele petice.
 • Volksbank
  Volksbank 11:57 13.7.2012.

  retroaktivno mijenjanje zakona je negacija pravne države……..a ustavni suci su obični pripuzi, tako da je nerealno očekivati da se suprotstave politici koja ih je tamo imenovala……

 • ovchica
  ovchica 11:34 13.7.2012.

  Ako cemo retroaktivno oporezivati dobit, onda mozemo i retroaktivno goniti kriminalce poput onih iz HACa u slucaju FIMI MEDIE, Kirina i slicnih…

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve