HUP: Pokrećemo ocjenu ustavnosti odredbe o retroaktivnom oporezivanju zadržane dobiti

Autor: Poslovni.hr , 13. srpanj 2012. u 11:25

Na 38. sjednici Vijeća članova Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) izražena je duboka zabrinutost stanjem u hrvatskom gospodarstvu, ali i sve izraženijom antipoduzetničkom klimom u zemlji, stoji u priopćenju.

Nju dodatno pogoršavaju i neka nova zakonska rješenja koja su u svom korijenu s visokim antipoduzetničkim utjecajem, napominju iz HUP-a. Takvim su ocijenjeni i već usvojeni zakoni (Zakon o porezu na dohodak i Opći porezni zakon), ali i prijedlozi zakona koji su u postupku (Zakon o financijskom poslovanju i Zakon o minimalnim plaćama).

Vijeće članova HUP-a je odlučilo da se pokrene postupak ocjene sukladnosti odredbi Zakona o porezu na dohodak s Ustavom RH. Time je potvrđena već prethodno iznešena najava o utvrđivanju ustavnosti odredbe kojom je oporezovana zadržane dobit u posljednjih deset godina. Prema ocjeni sudionika rasprave ovakavo je rješenje s retroaktivnom primjenom u Zakonu o porezu na dohodak ustavno neodrživo, ali je upitno i sa strane ekonomske logike zbog negativnog utjacaja na likvidnost naših poduzeća, stoji u priopćenju. Uz ovu odluku o pokretanju postupka ocjene ustavnosti odredbi Zakona o porezu na dohodak, Vijeće članova HUP-a odlučilo je pokrenuti neovisnu i stručnu analizu određenih odredbi Općeg poreznog zakona kao i Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi za koje poduzetnici smatraju, kako se navodi, da su neustavne i da potkopavaju temelje poduzetništva u našoj zemlji.

Vijeće članova HUP-a usprotivilo se i promjeni Zakona o minimalnoj plaći. Svako povećanje plaća u sadašnjim uvjetima imalo bi pogubne posljedice za sve radno intenzivne industrije s velikim udjelom rada u ukupnim troškovima, smatraju u HUP-u. Upozoreno je da će Vlada ovakvim rješenjem potaknuti dalje smanjivanje zaposlenosti a posebice u onim industrijama koje su i najteže pogođene u ovih četiri godine duboke ekonomske krize. Najveći će gubitnici biti upravo one industrije iz kojih je i najviše regrutirano onih 150.000 nezaposlenih iz realnog sektora, stoji u priopćenju.

Iz HUP-a upućuju i poziv Vladi RH da kod donošenja svakog novog zakona utvrdi i procjene učinaka njegovih odredbi na poduzetništvo, odnosno na razinu zaposlenosti. Paušalno pristupanje ili popuštanje pritiscima nekih društvenih skupina može donijeti kratkoročni učinak na popularnost predlagatelja, ali istovremeno donosi i opasnost s trajnijim posljedicama na konkuretnost nacionalne ekonomije. Hrvatska udruga poslodavaca se zalaže za argumentiranu raspravu o svim zakonima i zakonskim rješenjima, kojima se na bilo koji način utječe na gospodarstvo, odnosno na našu konkurentnost, ističe se dalje u priopćenju.

Nema prirodnijeg puta nego da o učincima pojedinih zakonskih rješenja na gospodarstvo predlagatelj zakona raspravi s poduzetnicima, tvrde u HUP-u. Dosadašnja je politička i zakonodavna praksa, ne samo ove Vlade i Sabora, kroz sistem pokušaja i pogrešaka iznimno neučinkovita, ali za nacionalnu ekonomiju i opasna. HUP će kao konstrukivan socijalni partner, ali i kao odgovorni društveni čimbenik, uvijek poticati argumentiranu raspravu o svim zakonima iz „gospodarskog područja“ i nuditi svoju pomoć u pripremi kvalitetnijih zakonskih rješenja kojim bi se unaprijedilo zakonodavni okvir za poslovanje u našoj zemlji, ali i poboljšala ukupna poslovna klima, zaključuje u priopćenju.

(pd)

Komentari (3)
Pogledajte sve


Ako cemo retroaktivno oporezivati dobit, onda mozemo i retroaktivno goniti kriminalce poput onih iz HACa u slucaju FIMI MEDIE, Kirina i slicnih…

Kakve veze ima Kirin i FIMI MEDIA s ocjenom ustavnosti? Laprdaš gluposti a partijski drugovi poslušnici ti po zadatku dijele petice.

retroaktivno mijenjanje zakona je negacija pravne države……..a ustavni suci su obični pripuzi, tako da je nerealno očekivati da se suprotstave politici koja ih je tamo imenovala……

Ako cemo retroaktivno oporezivati dobit, onda mozemo i retroaktivno goniti kriminalce poput onih iz HACa u slucaju FIMI MEDIE, Kirina i slicnih…

New Report

Close