HUB: Novi obrasci naloga za plaćanje

Autor: Poslovni.hr , 27. srpanj 2011. u 13:25

Odbor za platni promet Hrvatske udruge banaka (HUB) je, sukladno Odluci o nalozima za plaćanje Hrvatske narodne banke, standardizirao nove obrasce naloga za plaćanje, a riječ je o Univerzalnom nalogu za plaćanje HUB 3 i Nalogu za nacionalna plaćanja HUB 3A.

Novi obrasci primjenjivat će se od 1. siječnja 2012. godine, izvijestili su danas iz HUB-a. U prijelaznoj fazi, tijekom 2012. godine, banke će još neko vrijeme prihvaćati i dosadašnje obrasce naloga za plaćanje, a od 1. siječnja 2013. godine uvođenjem IBAN-a, međunarodnog broja bankovnog računa, kao obaveznog podatka u platni promet, stari obrasci u potpunosti će izaći iz upotrebe.

Uputa o obliku, sadržaju i upotrebi obrazaca objavljena je na web stranicama Hrvatske udruge banaka, a bit će objavljena i u Narodnim novinama. Novost je da će se HUB 3 obrazac upotrebljavati i za prekogranična i međunarodna, a ne samo za nacionalna plaćanja.

Obrasci imaju isto temeljno obličje, a pojavljuju se u dvije verzije – HUB 3 namijenjen je nacionalnim, prekograničnim i međunarodnim plaćanjima te se može ispunjavati ručno i strojno, a HUB 3A namijenjen je isključivo nacionalnim plaćanjima i strojnom ispunjavanju te sadrži mjesto za bar kod.

HUB je zaštitio obličje obrazaca pri Zavodu za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske, tako da svim korisnicima, bankama i drugim gospodarskim subjektima koji žele upotrebljavati i/ili tiskati naloge za plaćanje, izdaje odobrenje za korištenje obličja obrazaca HUB 3 i HUB 3A temeljem običnog zahtjeva i bez naknade, pod uvjetom da obrasci moraju zadovoljiti sva tehnička svojstva navedena u Uputi.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close