HTV: Dokument pokazuje da Mol ima kontrolu nad Inom

Autor: Poslovni.hr , 27. lipanj 2011. u 00:00

HTV je objavio kako je došao u posjed dokumenta koji pokazuje da mađarski Mol ima stvarnu kontrolu upravljanja nad Inom premda mađarska kompanija nema većinski paket Ininih dionica.

Po navodima u večerašnjem Dnevniku HTV-a, uoči potpisivanja (prve izmjene) dioničarskog ugovora s hrvatskom Vladom (potpisanog krajem siječnja 2009. godine) predsjednik Uprave Mola Zsolt Hernadi u dokumentu svojoj Upravi jasno ističe da Mol tim ugovorom preuzima potpunu kontrolu nad Inom. Hernadi se od nedavno u medijima spominje i kao osoba koja je dala mito bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu od 10 milijuna eura kako bi Sanader Molu omogućio većinska upravljačka prava u Ini.

Početkom proteklog tjedna USKOK je potvrdio da je protiv Sanadera otvorena nova istraga zbog sumnje da je zloporabio položaj i ovlasti i primio mito. Prema neslužbenim informacijama mito od 10 milijuna eura primio je od predsjednika uprave Mola Zsolta Hernadija, kojemu je zauzvrat omogućio preuzimanje upravljačkih prava u Ini. Iz Mola su to istog dana demantirali. U večerašnjem Dnevniku HTV-a rečeno je kako su u posjedu dokumenta mađarske strane, u kojem se vidi da Mol preuzima Inu. “Mol steče kontrolu nad poslovanjem i upravljačkim tijelima Ine”, citira se iz predočenog dokumenta koji nosi oznaku “povjerljivo”.

Pušteno je i objašnjenje pred potpisivanje ugovora bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca na sjednici Vlade da “mi naravno i dalje imamo 44 posto vlasništva i imamo znatan utjecaj na upravljanje” Inom. Naveo je da Nadzorni odbor ima devet članova, od toga Mol pet, Vlada tri i radnici jednog. U Upravi je šest članova, po tri daje Mola i Vlade. Tu su i izvršni direktori koje postavlja Uprava. Donose se i opaske tadašnjeg premijera Sanadera da Vlada predlaže i imenuje predsjednika Nadzornog odbora i šefa izvršnih direktora, a oni (Mol) predsjednika Uprave.

Međutim, navodi HTV, zaboravili su spomenuti ključnu stvar, a Hernadi svojoj Upravi nije, te se citira dio iz Hernadijevog pisma da “Uprava (Ine) donosi odluke običnom većinom, a u slučaju izjednačenog glasanja predsjednik Uprave ima odlučujući glas”. Mađari nemaju većinski paket dionica, a imaju upravljačka prava, zaključuje HTV. To je sasvim neuobičajeno i nadamo se da će se ta situacija promijeniti, izjavio je s tim u vezi predsjednik Nadzornog odbora Ine Davor Štern.

(Hina/pd)

Komentari (3)
Pogledajte sve

Pero7 Mol nije pljačkao INU nego je uveo reda u njeno poslovanje ,a sad drugo je pitanje kak je stigao do kontrole.Što misliš dali bi bilo dobiti da je ostala stara ekipa .Neko je trebao napravit red(izvlačenje novca preko nabave,provizija direktorima za poslove itd).Znam to.Šutjelo se prije dolaska Mola,osim Vesne B.

Svi zaposleni u INI znali su da MOL ima kontrolu nad INOM i da ju sustavno pljačka !

Šutili su svi ko p*zde .

Sad su kao našli neki dokument.

Zločinačka organizacija HDZ -a je opljačkala cjelu državu od mjesnih odbora do vrha vlade to je strašno što su učinili ti ratni zločinci ,ratni profiteri

Sanader obitelj treba konplet zatvorit na GOLI OTOK od onog svećenika do debele mirjanice ta obitelj je zlo za HRVATSKI NAROD

New Report

Close