HT smatra da je tužba Grada Zagreba bez osnova

Autor: Poslovni.hr , 19. rujan 2008. u 12:15

Hrvatske telekomunikacije danas su na Zagrebačkoj burzi objavile priopćenje u kojem navode da je protiv tog društva podnesena tužba od strane Grada Zagreba koji tvrdi da je vlasnik sustava distribucijske telekomunikacijske kanalizacije (DTK) na području grada Zagreba te potražuje isplatu naknade od 120 milijuna kuna (16,9 milijuna eura) s pripadajućim kamatama.

HT u priopćenju naglašava da će se “energično” suprotstaviti svim ovim zahtjevima te smatra da je ova tužba bez osnova, budući da je većinu distribucijske telekomunikacijske kanalizacije na području Zagreba izgradio HT, a ne Grad Zagreb. Nadalje, u priopćenju HT-a navodi da je tužba Grada Zagreba tim više bez osnova nakon donošenja i stupanja na snagu Zakona o elektroničkim komunikacijama u srpnju 2008., čime je riješeno pitanje korištenja sustava DTK i davanja istog u najam trećim stranama. Također se navodi da je navedenim zakonom uveden pravni institut prava puta kojime se osigurava da operator koji je izgradio sustav DTK ima pravo koristiti ga i iznajmiti ga trećim stranama. Prema zakonu, vlasnik zemljišta je dužan uzdržati se od poduzimanja bilo kakvih radnji koje bi se mogle kositi s pravima operatora.

Nadalje, HT u priopćenju tvrdi da kao operator koji je izgradio najveći dio DTK u Zagrebu ima prava korištenja i ostala prava vezana za DTK, a Grad Zagreb, kao vlasnik zemljišta, ima samo pravo primati naknadu za korištenje zemljišta, ali ne za korištenje samog sustava DTK. Prema zakonu, iznos ove naknade propisuje nacionalno regulatorno tijelo, te stoga HT odbija ovu tužbu kao neosnovanu.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close