HT i Huawei predstavili LTE tehnologiju

Autor: Poslovni.hr , 10. rujan 2010. u 14:55

Hrvatski Telekom (HT) i kineski dobavljač telekomunikacijske opreme, uređaja, usluga i servisa kompanija Huawei predstavili su danas u Zagrebu mogućnosti nove LTE tehnologije za širokopojasne mobilne mreže te najavili suradnju oko dovođenja LTE-a u Hrvatsku čije prve eksperimetalne usluge HT planira ponuditi početkom iduće godine.

LTE (Long Term Evolution) kao četvrtu generaciju mobilne tehnologije Huawei je u suradnji s HT-om predstavio hrvatskim stručnjacima, pri čemu je istaknuto da će mobilne usluge i proizvodi te tehnologije označiti idućih desetak godina u mobilnim komunikacijama jer pruža veću kvalitetu i brzinu bežičnog pristupa internetu, prijenos podataka te daje više prostora za multimedijske usluge.

To, kako je istaknuo član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijsku tehnologiju HT-a Božidar Poldrugač, pridonosi unapređenju korisničkog iskustva, a Hrvatska se svrstava među 20 do 30 zemalja u svijetu koje su već u nekoj fazi ispitivanja i uvođenja te tehnologije koja za sada komercijalno radi oko godinu dana jedino u Norveškoj.

HT, kaže Poldrugač, intenzivno radi na planiranju i pripremama za uvođenje LTE-a, za što je vrlo važan i razvoj optičke fiksne mreže, na čemu također dosta rade, a procjenjuje i da će u idućih tri do pet godina trebati 100-ak milijuna eura ulaganja u infrastrukturu i podizanje mreže.

Ističe i da će za komercijalni početak rada trebati ipak više vremena, dosta toga će ovisiti o terminalnoj opremi, ali i o dodjeli koncesija odnosno frekvencijskog spektra za LTE što mora objaviti nacionalni regulator. A to sve pak, dodaje, ima veze i s raspoređivanjem tzv. digitalne dividende odnosno oslobođenog frekvencijskog prostora s prelaskom s analogne na digitalnu televiziju, i to ne samo u RH nego i u susjednim zemljama.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close