HSP za osnivanje ministarstva energetike

Autor: Poslovni.hr , 04. ožujak 2010. u 15:50

Hrvatska stranka prava (HSP) upozorava na teško i ozbiljno stanje u hrvatskom energetskom sustavu, a njezin predsjednik Danijel Srb traži i osnutak ministarstva energetike, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare te stranke.

Predsjednik HSP-a i saborski zastupnik Danijel Srb istaknuo je kako, unatoč svim pohvalama premijerki za trud i potpisani ugovor s Rusijom o isporuci plina, ostaje činjenica da je “ugovor samo privremena i prividna sigurnost” jer imati jednog dobavljača ne znači sigurnost. Upitao je tko će snositi posljedice za izgubljeni novac jer plinovod ne prolazi kroz našu zemlju, od čega smo mogli imati koristi.

Srb je ponovno pozvao vladu da radi sigurnosti, ali i povoljnije cijene, osigura mogućnost izbora i dobavljača, što se može postići izgradnjom LNG terminala. “Bojimo se da se novac koji danas građani plaćaju za skladištenje (pet lipa po prostornome metru) ne potroši opet nenamjenski kao novac iz HEP-a za obnovljive izvore”, istaknuo je.

Govoreći o plinovodu prema Splitu, Srb je rekao kako stoji dvije milijarde kuna te da je kamata za taj plinovod 100 milijuna kuna na godinu. Da bi se plaćala kamata za taj plinovod, potrebno je prodati 500 milijuna prostornih metara plina, što je Srb ocijenio nemogućim jer, kako je rekao, “distributeri cijele sjeverne Hrvatske, osim Gradske plinare u Zagrebu, ne prodaju tu količinu plina, a već posluju 30-ak godina”.

Po njegovim riječima, ako se ništa ne učini, u Hrvatskoj će za deset godina nedostajati elektrana s najmanje 3000 MW električne snage jer će 1100 MW elektrana “biti izvan funkcije do 2020. godine”, što, dodao je, znači da će Hrvatska otprilike dvije trećine električne energije uvoziti, a to, osim skuplje energije, znači da će se i zapošljavati strana radna snaga.

Stajalište HSP-a jest da “našim konzorcijima što prije mora dati da na konkurentan način proizvode električnu energiju, a ne da monopol ostane samo HEP-u, koji ne može biti konkurentan”, istaknuo je Srb, dodajući kako afere u HEP-u to potvrđuju. Izjavio je i da svi građani Hrvatske iz cijene električne energije “pokrivaju gubitke u toplinarstvu na području grada Zagreba te tako ionako bogati Zagreb financiraju siromašni građani iz ostalih dijelova Hrvatske”.

Srb je posebno istaknuo kako je Hrvatska do 2010. godine trebala postići 5,8 posto proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, a to se, među ostalim, nije postiglo i zbog administrativnih teškoća vezanih uz dobivanje potrebnih suglasnosti. Zbog svega toga, istaknuo je, HSP od vlade traži da promijeni energetsku politiku.

(Hina/pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

smanjiti gubitke u mrezi. smanjiti gubitke u mrezi. jos jednom, smanjiti gubitke u mrezi.

New Report

Close