Hrvatsku čekaju cjelovite porezne reforme

Autor: Poslovni.hr , 30. srpanj 2009. u 19:45

Nakon današnje sjednice Koalicijskog vijeća predstavnici koalicijskih partnera Luka Bebić, Milorad Pupovac i Furio Radin potvrdili su da Hrvatsku čekaju cjelovite porezne reforme kojima će se, među ostalim, uvesti porez na imovinu, dividendu i kapitalnu dobit.

Porezne reforme bit će dio dogovora oko proračuna za 2010. godinu o kojemu bi se trebalo početi razgovarati već u rujnu. Za početak jeseni dogovoren je čitav niz strukturnih poreznih reformi – među ostalim i oporezivanje druge i treće nekretnine kao i porez na kapitalnu dobit i dividendu, rekao je nakon sastanka čelnik SDSS-a Milorad Pupovac.

Nekretninski fond i sistem vaučera, kojim bi se ljudima vratila sredstva oduzeta ovim kriznim porezom, nije dogovoren, izvijestio je Pupovac i dodao kako “to ostaje kao stvar koja je još neusuglašena i o tome će se razgovori nastaviti na jesen”. “Velik broj tema je ostavljen za proračun 2010., što znači da ćemo imati ‘vruću jesen’”, rekao je Furio Radin, predstavnik Kluba nacionalnih manjina.

Od tema koje bi se otvorile na jesen predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić (HDZ) potvrdio je uvođenje poreza na kapitalnu dobit. Najavio je i novi sustav poticaja u poljoprivredi kojima bi se omogućila konkurentnost naših proizvoda na svjetskom tržištu.

Premijerka Jadranka Kosor nije htjela govoriti o detaljima sjednice Koalicijskog vijeća, ali je potvrdila da se razgovaralo o novim porezima kao novim potezima koji se ostavljaju za jesen u sklopu priprema proračuna za 2010. Istaknula je i da su svi koalicijski partneri jedinstveni u pogledu sutrašnjeg izglasavanja rebalansa te da s tim neće biti nikakvih problema.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close