‘Hrvatsko gospodarstvo pada po svim elementima, krizu imamo još od 2007. godine’

Autor: Poslovni.hr , 01. lipanj 2012. u 09:50

Prema podacima koje je objavio Statistički zavod BDP je u prvom tromjesečju ove godine pao 1,3 posto. Premijer Zoran Milanović istaknuo je kako pad znači da su se sve ključne industrijske grane srušile te da je Hrvatska i formalno u recesiji. Ministar gospodarstva Radimir Čačić rekao je kako pravih pozitivnih pomaka nema te da će se negativno kretanje nastaviti, izvještava HRT.

Ekonomski stručnjaci ugodno su iznenađeni padom od samo 1,3 posto jer su očekivali daleko veći pad, s obzirom na to da su od samog početka godine svi ekonomski pokazatelji bili izrazito nepovoljni.

Ljubo Jurčić sa Ekonomskog fakulteta za HRT je rekao: “Ovo nije rezultat trenutne politike. Hrvatsko gospodarstvo po svim elementima proizvodnje zaposlenosti i nezaposlenosti pada – od prvog kvartala 2007. imamo stagnaciju, recesiju, krizu.”

Dodao je i kako se možemo pomoliti Bogu da bude toplo vrijeme i da poljoprivreda raste 10 posto i turizam 10 posto – tada bi pad iznosio 1% što bi bio dobar rezultat za 2012.

“Ovaj pad ne iznenađuje. Mi smo očekivali i veći. Ova godina bit će jako teška, bit će obilježena padom standarda i određena poboljšanja možemo očekivati tek iduće godine”, rekao je Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke. On smatra kako je najvažnije da Hrvatska ne zaostaje s reformama koje strani investitori i rejting agencije jako cijene.

Vladimir Ferdelji, predsjednik CROMA-e je pak poručio kako su hrvatska javna potrošnja i opterećenja na privredu prevelika, a na ruku nam ne ide ni monetarna politika, zaključio je Ferdelji.

Loše vijesti ekonomista govore o još jednoj godini preživljavanja i pada standarda Hrvata koji su već sada peta najsiromašnija nacija u Europi.

(pd)

Komentari (2)
Pogledajte sve

Zanimljivo da o retroaktivnoj primjeni zakona, koja se sada donosi po hitnom postupku u Saboru, nigdje niti riječi.
A direktno se krše sve EU norme i poglavlja iz pravosuđa.
Ali da vidimo da li će im to proći ili je EU bitno samo ono što je bitno vrhuški a ne i vladavina prava.
Inače ako ovo prođe, onda se možete svi s pravom zapitati: "Ako sutra netko promijeni neki drugi zakon retroaktivno, koji se vas tiče, zašto ste obvezni plaćati nešto što u tom trenutku nije vrijedilo."
Vjerujte da može i taj dan doći kada bi takvo donošenje zakona postalo normalno.
Kako tu prolaze mali, koji osim zakona nemaju nikakvu drugu zaštitu, ne treba objašnjavati.

Hrvatsko gospodarstvo pada od kada si ti LJubo sa ekipom prodao stratešku energetsku kompaniju, a po svemu sudeći zbog toga će padati i dalje.

New Report

Close