Hrvatski građani za otpuštanje u državnim službama, protiv dolaska MMF-a

Autor: Poslovni.hr , 28. studeni 2010. u 11:00

Hrvati bi rado bili na mjestu ministra financija Ivana Šukera, bar ako je suditi po interesu koji je u prvom tjednu postojanja izazvao proračunski kalkulator, projekt hrvatskog internetskog aktivista Marka Rakara i udruge Vjetrenjača.

Građani bi rezali rashode, a proračun punili povećanjem kazni, poreza i trošarina. Prosječan proračun građana, koji su posjetili aplikaciju proračunski kalkulator, u prihodima iznosi 127 milijarda kuna, a u rashodima 133,7 milijarda. Dakle, u odnosu na prijedlog Vlade RH, prihodi su veći dvije milijarde, a rashodi manji 6,7 milijarda. Umjesto deficita od 15,4 milijarde, građani bi ga srezali više nego dvostruko, na 6,8 milijarda kuna, prenosi Večernji list.

Korisnici proračunskoga kalkulatora u prosjeku su najmanje promjene radili na stavkama doprinosa, koji se samo 0,1 posto razlikuju od trenutačna prijedloga. Zdravstveni doprinosi u prosjeku su povećani 0,6 posto, za zapošljavanje 0,02 posto, a izdvajanje za prvi stup (u korist drugog) smanjeno je 0,02 posto. Zanimljivo je da čak 37 posto (698 osoba, od ukupno 1910 anketiranih) nije mijenjalo stope doprinosa.

PDV korisnici u prosjeku žele smanjiti 0,7 posto (369 osoba želi PDV od 22 posto, a čak 872 osobe žele da PDV ostane na trenutačnoj vrijednosti). Rashode za socijalnu pomoć korisnici žele smanjiti 7,2 posto, a čak 65,8 posto korisnika podupire uvođenje registra korisnika socijalne pomoći, koji bi ograničio primanje pomoći imovinskim cenzusom.

Subvencije poljoprivrednicima u prosjeku korisnici žele smanjiti 9,9 posto, a ostalim sektorima 11,6 posto. Kapitalne pomoći u prosjeku su smanjene 5,9 posto. Jedno od najvećih smanjenja bilo je u odjelu pomoći u inozemstvu koje korisnici u prosjeku žele smanjiti 11,8 posto. Na zaposlenima koji svoju plaću primaju na teret državnog proračuna korisnici bi „uštedjeli“ ukupno 759 milijuna kuna, smanjujući njihov broj 3.650 (5,8 posto) i njihovu bruto plaću 511 kuna (5,7 posto).

Na lokalnoj razini korisnici bi na troškovima zaposlenih uštedjeli gotovo milijardu kuna, smanjujući njihov broj za 4.305 (čak 11 posto), a njihovu plaću 1.170 kuna (čak 11,9 posto). Kad je riječ o dolasku MMF-a, i građani koji su proračun uzeli u svoje ruke slično razmišljaju kao ministar financija Ivan Šuker. Naime, tek svaki deveti građanin iskoristio je mogućnost koju nudi proračunski kalkulator – ”Potraži pomoć MMF-a”.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close