'Hrvatske vode imaju ambiciozan plan'

Predstavnici Hrvatskih voda i 132 komunalna društva potpisali su danas ugovore za projekte u vodnom gospodarstvu vrijedne 866 milijuna kuna, a koji se financiraju u okviru Vladina programa pokretanja investicijskog ciklusa.

Ugovorima se osiguravaju dodatna ulaganja u sustave vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda. Ukupna vrijednost ulaganja u zaštitu voda iznosi 422,8 milijuna kuna, a u razvoj vodoopskrbe 443,3 milijuna kuna. Tim se ulaganjima, kako je istaknuto, ostvaruju ciljevi Strategije upravljanja vodama u smislu racionalizacije, povećanja učinkovitosti i ekonomičnosti te povećanja ukupne sigurnosti vodoopskrbe i njezina osuvremenjavanja. Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić izrazio je zadovoljstvo ovakvim ulaganjima u vodno gospodarstvo, a ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je kako je potpisivanje ugovora potvrda pokretanja investicijskog ciklusa u vodno gospodarstvo, kao što se najavljivalo.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić smatra kako više nije problem imamo li projekte, imamo li novac, već jesmo li u stanju to realizirati. U realizaciji ovih ugovora bit će stotine tvrtki koje sudjeluju u investicijama i njihovi kooperanti i to je nešto što Hrvatskoj treba, rekao je Čačić ističući kako se sve čini da se hrvatsko gospodarstvo pokrene. Hrvatske vode imaju ambiciozan plan i do sada svi pokazatelji govore da će ga gotovo u potpunosti ispuniti, kazao je.

Naravno nisu u ovom trenutku ni na 40 posto, međutim dinamika ugovaranja je takva da vjerujemo da će plan u velikoj mjeri ostvariti, što je, uzme li se činjenica da su nove uprave došle u trećem, četvrtom mjesecu i da im je plan za 50 posto veći u odnosu na prošlu godinu, uspjeh, rekao je Čačić.

Na novinarski upit kako stoje ostale tvrtke, odgovorio je kako će Hrvatske ceste biti jako dobre, dok Hrvatske autoceste imaju ozbiljnih problema. Hrvatske željeznice imaju ozbiljan problem u svom restrukturiranju, pozicioniranju, a i osiguranje sredstva je bilo vezano za pretpostavku restrukturiranja, dakle oni kasne u svakom pogledu i sasvim sigurno neće moći izvršiti zadatke koje su pred njima, kazao Čačić dodajući i kako će, unatoč tim teškoćama, pokazati bolje rezultate nego prošle godine.

(Hina/pd)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve