‘Hrvatske šume loše poslovanje krpale državnim novcem’

Autor: Poslovni.hr , 04. ožujak 2012. u 11:15

Zbog nenamjenskog, netransparentnog i nekontroliranog trošenja stotina milijuna kuna godišnje namijenjenih za općekorisne funkcije šuma ili tzv. OKFŠ, državni mastodont Hrvatske šume i u poslovnom će se izvješću za 2011. provući kroz iglene uši sa zanemarivom dobiti od 20–ak milijuna kuna, što je tek 1% ukupnih prihoda, piše Večernji list.

Da Šume i te kako računaju na taj novac, u razgovoru za Večernji potvrdio je i njihov novi čelnik Ivan Pavelić, istaknuvši kako zbog smanjenja te naknade u ovoj godini očekuju znatno manje prihode. Šume će, naime, od OKFŠ–a u 2012. uprihoditi tek 160 do 190 milijuna kuna, što je za oko 200 milijuna kuna manje u odnosu na 411 milijuna iz 2010. te 350 milijuna iz 2011.

Kako je državni monopolist trenutačno jedini koji “ubire” i troši ta sredstva, čime je i prema mišljenju AZTN–a u sukobu interesa, milijuni koje po zakonu uplaćuju sve pravne osobe koje u RH obavljaju gospodarsku djelatnost nisu ništa drugo nego prikrivena državna subvencija koja je dosad činila čak 19% ukupnih prihoda Hrvatskih šuma, tvrde prema pisanju Večernjeg lista u Udruzi poslodavaca u šumama HUP–a. Tome u prilog ide i stav nove vlade koja je smanjenje naknade za OKFŠ obrazložila uštedama u sklopu Mjera i smjernica za izradu proračuna za 2012. što prvi put napisano i potpisano povlači za sobom i potencijalno nesagledive pravne i gospodarske štete za RH jer se sredstva OKFŠ–a i “de iure“ proglašavaju subvencijom u šumarstvu, upozoravaju iz HUP–a.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close