Hrvatska pošta u prva četiri mjeseca ostvarila 33,6 milijuna kuna dobiti

Autor: Poslovni.hr , 10. lipanj 2010. u 11:25

Hrvatska pošta je danas priopćila da je u prva četiri mjeseca 2010. godine ostvarila 33,6 milijuna kuna operativne dobiti, dok su troškovi poslovanja u istom razdoblju dodatno smanjeni za gotovo 2 posto.

Podsjetimo, Hrvatska pošta je 2009. godinu nakon dugogodišnjega negativnog poslovanja završila sa 167 milijuna kuna operativne dobiti. Rezultat je to pokretanja dugo očekivanog procesa restrukturiranja, kojim je modernizirano poslovanje tvrtke u skladu s najboljim svjetskim trendovima. Tijekom 2009. prihodi tvrtke su povećani za 9 posto, dok su troškovi smanjeni za 5 posto. Procesom restrukturiranja tvrtke ukinuto je 20 županijskih središta pošta te je postavljena nova divizijska organizacija prema uzoru na moderne svjetske poštanske operatore.

Kako se dalje navodi, novom organizacijom i ukidanjem županijskih središta smanjena je potreba za administracijom, a 2.000 djelatnika je iz administracije prebačeno na operativne poslove. Prvi dio restrukturiranja, koji se odnosi na optimizaciju broja djelatnika, sa socijalnim partnerima je dogovoren u razdoblju do 2010. godine.

Naime, tradicionalno najveći trošak u poslovanju Hrvatske pošte je udio bruto-plaća zaposlenika u ukupnom prihodu tvrtke. Taj udio smanjen je s 72 posto u 2008. na 62 posto 2009. godine. Brojni djelatnici su ujedno promovirani na nove funkcije voditelja područja, a uvedeni su i interni treneri u svrhu povećanja kvalitete usluga, stoji u priopćenju.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close