Hrvatska po konkurentnosti na 56. mjestu

Autor: Poslovni.hr , 19. svibanj 2010. u 18:15

SAD više nije vodeća zemlja, nego je potisnuta na treće mjesto od strane Singapura i Hong Konga

Nacionalno vijeće za konkurentnost objavilo je danas najnovije rezultate “Godišnjaka svjetske konkurentnosti 2010.” prema kojem je Hrvatska zauzela 56. mjesto od ukupno 58 vodećih svjetskih ekonomija.

Riječ je o istaživanju koje već 20 godina provodi Institute for Management Development (IMD) iz Lausanne, a Hrvatska je ove godine uvrštena peti put, stoji u priopćenju za medije. Nakon prošlogodišnjeg realnog pada pozicije Hrvatske na ljestvici za 2. pozicije (koji je bio rezultat poboljšanja drugih zemalja i stagnacije Hrvatske), ove godine bilježimo daljnji pad za realno 2. pozicije zbog znatnog pogoršanja ocjena Hrvatske (17,5 posto).

Hrvatska se realno vratila na razinu iz 2006. godine, kad je prvi put uvrštena u godišnjak konkurentnosti IMD-a. Podsjetimo, 2007. godine RH je izgubila 2. pozicije, ali samo nominalno zbog ulaska novih zemalja (Litve i Ukrajine). U 2008. godini imali smo jedino realno poboljšanje – za 4 pozicije, ali u posljednje dvije godine to je izgubljeno.

Analiza 20 faktora konkurentnosti navodi na zaključak kako je najveći dio pogoršanja ovogodišnje pozicije Hrvatske u odnosu na prošlogodišnju posljedica znatnog pada vanjskotrgovinske konkurentnosti. Faktor Međunarodna trgovina pokazuje pad 17 pozicija, a tijekom proteklih 4 godine za čak ukupno 31. poziciju. Izravne strane investicije smanjene su s 8,6 posto na 4,1 posto BDP-a. Nadalje, znatno je pogoršanje ranga Stranih ulaganja i Produktivnosti i efikasnosti, za 13 pozicija, te faktora Cijene (-7) i Poslovne legislative (-7).

Istovremeno su smanjene subvencije (s 2,4 na 1,5 posto BDP-a). Anketna ocjena upravljanja javnim financijama je poboljšana, a s povećanjem budžetskog deficita s 1 posto na 3,5 posto nalazimo se među umjerenijima zemljama uključenim u IMD godišnjak.

Osnovna vijest je što SAD više nije vodeća zemlja, nego je potisnuta na treće mjesto od strane Singapura i Hong Konga, zemalja koje su najmanje pogođene krizom. Njima se pridružuje i Tajvan, skokom s 23. na visoku 8. poziciju, a veliki je i pomak Malezije s 18. na 10. poziciju. Zanimljivo je da je sada Kina s 18. pozicijom bolje rangirana nego Finska, Irska i Francuska.

Finska je pala s 9. na 19. poziciju, a Danska s 5. na 13. Od razvijenih zemalja, znatan je i pad Japana, – na prilično nisku 27. poziciju. . Vrlo je znakovit velik pozitivni pomak Poljske i Italije koje su na ljestvicama konkurentnosti u pravilu do sada bile blizu Hrvatske. Sada su se znatno udaljile te je Poljska zauzela 32., a Italija 40. poziciju.

S druge strane, apsolutno najveći pad bilježe Slovenija (-20), Slovačka (-16) i Bugarska (-15). Pad Slovenije posljedica je dijelom znatno pogoršanih anketnih odgovora (djelovanje vlade, birokracija i radno zakonodavstvo), ali i lošeg kretanja ključnih ekonomskih indikatora. Tako je realni pad BDP-a bio 7,8 posto, deficit proračuna 5,5 posto BDP-a a izravne strane investicije negativne.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close