Hrvatska ostala na 34. mjestu po turističkoj konkurentnosti

Autor: Poslovni.hr , 04. ožujak 2009. u 11:45

Najkonkurentnije turističke zemlje na svijetu treću godinu za redom su Švicarska, Austrija i Njemačka

Nacionalno vijeće za konkurentnost (NVK) objavilo je danas najnovije rezultate Izvješća Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) o konkurentnosti turizma prema kojem je Hrvatska zadržala prošlogodišnje 34. mjesto u konkurenciji 133 zemlje svijeta.

Ovogodišnje izvješće pod nazivom Upravljanje u turbulentnom vremenu poseban naglasak ima na utjecaj cijena energije na turizam te cjenovnu konkurentnost u privlačenju turista, priopćeno je iz Nacionalnog vijeća za konkurentnost.

Kako se navodi u priopćenju NVK-a, pozicija Hrvatske razmjerno je visoka u usporedbi s ukupnom pozicijom na svjetskoj ljestvici konkurentnosti na koju su ove godine uključene tri nove zemlje. Tako se Hrvatska i dalje nalazi u društvu Italije i Malte, a ispred zemalja Srednjoistočne Europe poput Poljske, Mađarske, Slovačke, Rumunjske i Bugarske. Od naših izravnih konkurenata, znatniji napredak od tri mjesta zabilježio je Cipar (21.) te Crna Gora za čak sedam mjesta (52.). Slovenija je odmah iza Hrvatske – na 35. mjestu.

Najkonkurentnije turističke zemlje na svijetu treću godinu za redom su Švicarska, Austrija i Njemačka. Posljednje mjesto u ovogodišnjem istraživanju pripalo je afričkoj državi Čad, kao najnesigurnoj zemlji na svijetu.

Indeks turističke konkurentnosti mjeri uspješnost pojedine zemlje u sektoru putovanja i turizma, a podijeljen je u tri kategorije koje obuhvaćaju zakonodavnu regulativu, povoljno okruženje za razvoj poslovanja te kvalitetu ljudskih resursa uz bogatstvo kulturnih i nacionalnih dobara.

Niskim ocjenama u Hrvatskoj je ocjenjena cjenovna konkurentnost, a loše ocjene dobivene su i za regulatorni okvir, zrakoplovnu infrastrukturu te obrazovanje i raspoloživost stručnog osoblja.

S druge strane, pozitivno su ocijenjeni turistička infrastruktura (6. pozicija) i sklonost turizmu i putovanju (9. pozicija). Povoljna ocjena hrvatske turističke infrastrukture posljedica je velikog broja hotelskih soba prema broju stanovnika, prisutnosti rent-a-car kompanija i razvijenosti mreže bankomata. Ocjena sklonosti turizmu i putovanju i u ovom je slučaju u velikoj mjeri posljedica ocjene intenzivnosti turizma (udjela prihoda i rashoda od turizma u BDP-u).

BiH pala na 107. mjesto

Od susjednih zemalja najlošija je BiH koja je pala za dva mjesta sa 105. na 107. mjesto, pokazuje izvješće. Srbija se pak nalazi na 88. mjestu, što predstavlja pad od 10 mjesta u odnosu na lanjsko istraživanje.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close