Hrvatska na 62. mjestu po slobodi medija

Autor: Poslovni.hr , 20. listopad 2010. u 09:40

Hrvatska se ove godine nalazi na 62. mjestu, koje dijeli s Bocvanom, šesnaest mjesta bolje od katastrofalnog plasmana u prošlogodišnjem izvješću

Europske zemlje, posebice skandinavske, zadržale su status država s najraširenijom slobodom medija po novom godišnjem izvješću Repotera bez granica, na kojem se Hrvatska nalazi na 62. mjestu, šesnaest mjesta boljem nego lani.

“Naše novo izvješće o indeksu slobode medija u svijetu sadrži neka dobrodošla iznenađenja, naglašava sumornu stvarnost i potvrđuje neke trendove”, priopćio je glavni tajnik RSF-a Jean-François Julliard povodom objave devetog godišnjeg izvješća te organizacije o stanju medijskih sloboda u svijetu. “Više nego ikada prije vidimo da ekonomski razvoj, institucionalne reforme i poštovanje temeljnih prava ne idu nužnu ruku pod ruku. Obrana slobode medija nastavlja biti bitka za budnost u demokracijama stare Europe i bitka protiv represije i nepravde u totalitarnim režimima”, dodao je.

“Odajemo priznanje motorima medijskih sloboda: Finskoj, Islandu, Norveškoj, Švedskoj, Nizozemskoj i Švicarskoj”, koje su podijelile prvo mjesto na popisu zemalja po indeksu medijskih sloboda, rekao je Julliard. “Također odajemo priznanje aktivistima za zaštitu ljudskih prava, novinarima i blogerima iz svih krajeva svijeta koji hrabro brane pravo na slobodu izražavanja. Njihova sudbina je izvor naše stalne zabrinutosti”, dodao je Julliard.

Od 27 zemalja EU-a, trinaest ih se nalazi među prvih dvadeset na listi, ali zabrinjavaju loši plasmani Francuske (44.), Italije (49.), Rumunjske (52.) i Grčke i Bugarske (obje 70.). “Uznemirujuće je vidjeti kako nekoliko zemalja EU-a nastavlja padati u plasmanu. Ako se EU ne sabere, riskira gubitak pozicije svjetskog lidera u poštovanju ljudskih prava”, navodi Julliard.

Hrvatska se ove godine nalazi na 62. mjestu, koje dijeli s Bocvanom, šesnaest mjesta bolje od katastrofalnog plasmana u lanjskom izvješću, tada najgoreg u regiji, koje je ponajviše bilo uzrokovano ubojstvom Ive Pukanića. Iako se radi o napretku, ovaj je plasman još daleko od 45. mjesta prije toga. RSF na svojoj internetskoj stranici još nije objavio pojedinačna objašnjenja za plasman pojedine zemlje, što se očekuje tijekom dana.

Slovenija se ove godine nalazi na 46. mjestu, jednom ispred Bosne i Hercegovine. Makedonija je 68., Srbija 85., Kosovo 92., a Crna Gora tek 104. na popisu. Sjedinjene Države su 20., Turska je 138., a Rusija 144. Na začelju popisa od 178 zemalja nalazi se deset država za koje RSF navodi da progone novinare i u kojima postoji potpuni nedostatak informacija – Eritreja, Sjeverna Koreja, Turkmenistan, Iran, Burma, Sirija, Sudan, Kina, Jemen i Ruanda. Po prvi puta otkako RSF objavljuje svoja izvješća među deset najgorih nije Kuba.

Poredak u ovogodišnjem izvješću temelji se isključivo na situaciji između 1. rujna 2009. i 1. rujna 2010. i ne predstavlja općenitu sliku stanja ljudskih prava u nekoj zemlji već samo stanje medijskih sloboda.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close