Hrvatska na 41. mjestu u svijetu po konkurentnosti IT sektora

Autor: Poslovni.hr , 16. rujan 2008. u 14:45

Prema rezultatima studije o konkurentnosti tehnoloških sektora “Benchmarking IT industry competitiveness 2008” , Hrvatska je plasirana na 41. mjesto od ukupno 66 zemalja diljem svijeta, objavljeno je na web stranicama Business Software Alliance-a (BSA).

Najbolje uvjete za razvoj IT konkurentnosti u Europi imaju Velika Britanija, Danska i Švedska, dok su u zemljama Istočne Europe najviše rangirane Estonija, Slovenija i Mađarska. U Istočnoj Europi Hrvatska zauzima deseto mjesto od ukupno 15 zemalja. Ovo su samo neki od rezultata studije koju je provela analitička kuća Economist Intelligence Unit, a sponzoriralo međunarodno udruženje proizvođača poslovnog softvera Business Software Alliance.

Studija, provedena u 66 zemalja diljem svijeta, drugu godinu zaredom ocjenjuje i uspoređuje učinkovitost zemalja u izgradnji okruženja poticajnog za povećanje konkurentnosti IT industrije. Iako je prvih 20 zemalja na ljestvici zadržalo isti plasman kao i prošle godine, devet zemalja poboljšalo je svoj plasman, a jedanaest zemalja palo je na ljestvici u odnosu na prošlu godinu. Vodeće zemlje svijeta su Sjedinjene Američke Države, Tajvan, Velika Britanija, Švedska i Danska. U regiji Istočne Europe vodećih pet zemalja su Estonija, Slovenija, Mađarska, Češka i Slovačka.

Hrvatska, koja je ove godine prvi put uključena u istraživanje, u studiji je ocijenjena pozitivno u područjima poslovne okoline, ljudskih resursa, pravnog ustroja te podrške za razvoj IT industrije. No, vrlo su slabo ocijenjena područja IT infrastrukture te razvoja i istraživanja.

Prema Economist Intelligence Unitu, postoji šest ključnih faktora koji moraju biti zadovoljeni da bi se omogućio razvoj IT sektora: kvalificiranost, znanje i vještine, kultura koja potiče inovacije, IT infrastruktura na svjetskoj razini, snažno zakonodavstvo koje štiti intelektualno vlasništvo (kao što su patenti i autorska prava), otvoreno i konkurentno gospodarstvo, državno vodstvo koje može održati dobar omjer između promocije tehnologija i slobode tržišnog poslovanja.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close