Hrvatska ispala iz Top 50 zemalja na globalnoj ljestvici ICT konkurentnosti

Autor: Poslovni.hr , 25. ožujak 2010. u 09:15

Hrvatska se po ICT konkurentnosti nalazi na 51. poziciji između 133 svjetske zemlje

Nacionalno vijeće za konkurentnost (NVK) objavilo je danas najnovije istraživanje Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) o informacijskoj tehnologiji, prema kojem se Hrvatska po ICT konkurentnosti nalazi na 51. poziciji između 133 svjetske zemlje, koje čine 98 posto ukupnog svjetskog BDP-a.

U devetom po redu Globalnom izvješću o informacijskoj tehnologiji, Hrvatska je po ukupnoj ocijeni ICT konkurentnosti realno izgubila dvije pozicije u odnosu na 2009. godinu, te smo ispali iz Top 50 zemalja, navodi se u priopćenju iz NVK.

Najkonkurentnija ICT zemlja na svijetu ove je godine Švedska koja je napredovala s lanjske druge pozicije, a prate je Singapur i Danska. Na četvrtoj se poziciji smjestila Švicarska, dok je SAD zabilježio pad s prošlogodišnje treće na petu poziciju. Značajni pomak i ove su godine u ICT konkurentnosti učinile su Kina (37.) i Indija (43.) koje su za 9 odnosno 11 pozicija skočile na ljestvici.

Glavna značajka ovog istraživanja je pokazati koliko se pojedina zemlja oslanja na informatičku i komunikacijsku tehnologiju u poticanju održivog gospodarskog rasta posebno u vremenima nakon najveće globalne gospodarske krize u zadnjih nekoliko desetljeća, pojašnjavaju iz NVK. Indeks mrežne spremnosti na kojem se temelji istraživanje obuhvaća tri dimenzije: opće poslovno, regulativno i infrastrukturno okruženje za ICT, zatim spremnost pojedinaca, poslovnog sektora i vlade za jače korištenje ICT-a te stvarno korištenje najmodernijih informacijsko – komunikacijskih tehnologija.

Hrvatska je u segmentu tržišnog, političko-regulatornog te infrastrukturnog okruženja na 56. poziciji, a po kriteriju spremnosti za korištenje ICT-a na 63. Rezultati korištenja novih tehnologija na svim razinama, individualnoj, poslovnoj i javnoj, nešto su povoljniji (43. pozicija).

Hrvatska je po broju pretplatnika mobitela na visokoj 15. poziciji, a po broju računala na dobroj 31. Pri tome je vidljivo znatno poboljšanje Indeksa e-sudjelovanja, sa 70. na 25. poziciju i raspoloživost javnih usluga online (registracija vozila, porezi, dozvole, nabave) s 82. na 40. poziciju. Ujedno je poboljšan rang ocjene pretplate širokopojasnog interneta (+27). Međutim, u pogledu troškova korištenja fiksnog i mobilnog telefona bilježimo veliko pogoršanje.

“Hrvatska je nakon velikog poboljšanja svoje ICT konkurentnosti u 2006. godini, u zadnje tri godine na blagoj silaznoj putanji. Ove godine napustili smo Top 50, te tako se još više udaljili od najrazvijenijih zemalja Europske unije. Problemi su nam i dalje isti – niska raspoloživost online javnih usluga, teret vladine regulative i poreza, zaštita imovinskih prava, nedovoljna apsorpcija informacijsko-komunikacijskih tehnologija u poduzećima. Stoga se dodatnim naporima trebamo svi založiti da se ti problemi što prije otklone”, istaknuo je Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost.

Od susjednih zemalja, najbolje je rangirana Slovenija koja je na 31. poziciji, Makedonija je na 73., a Bosna i Hercegovina na 110. poziciji. Srbija je na 84. poziciji, a Crna Gora na 42. poziciji. Posljednje mjesto u ovogodišnjem istraživanju ponovno je pripalo afričkoj državi Čad kao najnerazvijenijoj zemlji svijeta.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close