Hrvatska ima višu stopu poreza na dobit od Bugarske, Češke, Srbije, BiH…

Autor: Poslovni.hr , 19. studeni 2011. u 14:00

Od 125 zemalja istraženih od strane KPMG-a, Hrvatska je zabilježila višu stopu poreza na dobit od država koje su nedavno pristupile EU kao što su Bugarska sa 10% i Rumunjska sa 16%

Istraživanje globalne konzultantske kuće KPMG “Kretanje stopa poreza na dobit i indirektnih poreza” pokazuje kako su stope poreza na dobit u stalnom padu posljednjih deset godina, dok su stope poreza na dodanu vrijednost i poreza na promet roba i usluga u porastu te se primjenjuju na sve više proizvoda i usluga kako sazrijevaju sustavi neizravnih poreza, priopćeno je iz KPMG-a.




Globalni trend je hrvatska realnost
“Neki se komentatori pitaju da li su ovi dualni trendovi privremena anomalija koja će se preokrenuti s vremenom”, kaže Wilbert Kannekens, KPMG-ov voditelj globalne grupe poreza na dobit. “Na temelju ovogodišnjih rezultata, prilika za povratak na situaciju prije 2000. godine je prilično daleko te će se nastaviti globalni rebalans stopa poreza na dobit i indirektnih poreza. Multinacionalne kompanije trebaju osigurati pravu kombinaciju resursa za upravljanje porezom na dobit i indirektnim porezima kako bi uspješno ostali ispred ovog dugogodišnjeg trenda.”

“Globalni trend je hrvatska realnost”, komentira u priopćenju Paul Suchar, partner u odjelu za porezno i poslovno savjetovanje KPMG-a u Hrvatskoj. “Hrvatska standardna stopa poreza na dobit od 2001. godine smanjena je na 20 posto dok je standardna stopa PDV-a povećana u 2010. godini te očekujemo povećanje sniženih stopa PDV-a kao posljedicu pristupanja EU”.

Kao i prethodnih godina, istraživanje stopa poreza na dobit i indirektnih poreza u više od 125 zemalja svijeta donosi pregled i analizu globalnih trendova. Od 125 zemalja iz cijelog svijeta istraženih od strane KPMG-a, Hrvatska je zabilježila višu stopu poreza na dobit od država koje su nedavno pristupile EU kao što su Bugarska sa 10 posto i Rumunjska sa 16 posto. Hrvatska stopa također je viša od stopa članica EU u našoj neposrednoj blizini: Mađarske, Češke i Slovačke (sve po 19 posto). U neposrednom susjedstvu, Hrvatska je stopa ista kao i Sloveniji s 20 posto, ali osjetno viša nego u Srbiji i Bosni i Hercegovini (po 10 posto).

Stope poreza samo su polazna točka
Dok globalna kretanja u prosječnim stopama poreza na dobit i PDV-a i poreza na promet daju uvid u veliku sliku, kada su u pitanju određene zemlje i opterećenja poreznih obveznika stvari treba detaljnije sagledati, ističe se u priopćenju. Da bi usporedba zemalja bila valjana, stope poreza samo su polazna točka: ono što se stvarno treba uzeti u obzir su bruto iznosi poreza na dobit koji se obračunavaju i naplaćuju te bruto iznosi PDV-a kojeg multinacionalne kompanije obračunavaju i plaćaju, što predstavlja ukupni globalni korporativni iznos PDV-a kod kupnje, prodaje i PDV doznaka, napominju iz KPMG-a.

Izvješće ukazuje da utjecaj imaju i drugi porezi, ponajviše porez na dohodak, te porezi na imovinu. Multinacionalne kompanije trebaju oprezno analizirati sve ove troškove i njihovu interakciju, navodi KPMG. Planiranje poreznih troškova u ukupnim troškovima poslovanja, imovine i prihoda u različitim zemljama može smanjiti ukupan globalni porezni teret. “Hrvatski izazov predstavlja poticanje rasta i ulaganja u globalnom gospodarstvu, dok potencijalni investitori uzimaju u obzir kompletno porezno, pravno i administrativno okruženje kada donose odluku gdje ulagati”, kaže Paul Suchar.

Usporedite porezne stope s drugim zemljama!

KPMG International je također objavio novi interaktivni alat za porezne stope na adresi www.kpmg.com/taxrates. Novi alat omogućuje korisnicima pregled i usporedbu najnovijih poreza na dobit i neizravnih poreznih stopa iz cijelog svijeta. Pomoću tog alata korisnik može usporediti određene porezne stope u do pet različitih zemalja, odabrati godinu za koju želi napraviti usporedbu te pregledati stope poreza na dobit i indirektnih poreza za pojedine zemlje.

(pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

“Hrvatska standardna stopa poreza na dobit od 2001. godine smanjena je na 20 posto…

_________________________________________________________
To nije istina .

Da nebi bilo zabune :

Kada su bili na vlasti (2000.-2003.) Kukuriku koalicija je uvela porez na dobit 20 % + 15 % + 18 % (Zgb) !

Ako ih opet izaberemo opet ćemo imati porez najveći na svjetu !

Porez 20 % uveden je 2004. od strane Vlade HDZ a .

New Report

Close