Hrvatska 54. na globalnoj ljestvici ICT konkurentnosti

Autor: Poslovni.hr , 12. travanj 2011. u 17:40

Nacionalno vijeće za konkurentnost (NVK) objavilo je danas rezultate najnovijeg istraživanja Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) o informacijskoj tehnologiji, prema kojem se Hrvatska po ICT konkurentnosti nalazi na 54. poziciji između 138 zemalja.

U desetom, jubilarnom, Globalnom izvješću o informacijskoj tehnologiji, Hrvatska je po ukupnoj ocijeni ICT konkurentnosti, u odnosu na prošlu godinu, realno izgubila tri pozicije, a za pet pozicija pala je u zadnje dvije godine, te se nastavila udaljavati od Top 50 zemalja. Iako je ove godine u istraživanje uvršteno šest novih zemalja, analiza pokazuje da to nije imalo utjecaja na poziciju Hrvatske.

Najkonkurentnija ICT zemlja na svijetu i ove je godine Švedska, a prate je Singapur i Finska. Na vrhu ljestvice nisu zabilježene veće promjene te vodeća mjesta zauzimaju nordijske zemlje, SAD i Kanada. Međutim, ove godine u Top 10 ušli su tzv. azijski tigrovi, i to Tajvan na visoku 6. te Koreja na 10. poziciju. Trend izrazitog pogoršanja bilježe Mađarska (s 33. na 49. poziciju u 4 godine) i Slovačka (s 47. na 69. u odnosu na prošlu godinu), čime je Slovačka lošije pozicionira od Grčke (64.) i Rumunjske (65.). Slovenija (34.) nastavlja gubiti poziciju te joj se Kina (36.) i dalje približava.

Hrvatska je, nakon velikog poboljšanja u 2006. godini u zadnje četiri godine na blagoj silaznoj putanji na ljestvici ICT konkurentnosti. Prošle smo godine zabilježili realni pad ocjene Indeksa mrežne spremnosti od 4 posto što je rezultiralo padom za dvije pozicije na ljestvici, a ove godine se pad malo i ubrzao i Hrvatska bilježi pad za tri pozicije, unatoč identičnoj vrijednosti Indeksa.

Od susjednih zemalja, najbolje je rangirana Slovenija koja je na 34. poziciji, Crna Gora je na 44., Makedonija na 72., Srbija na 93. poziciji, a Bosna i Hercegovina na 110. poziciji. Posljednje mjesto u ovogodišnjem istraživanju ponovno je pripalo afričkoj državi Čad kao najnerazvijenijoj zemlji svijeta.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close