Hrelja uvjeren da će se referendum o ZOR-u održati

Autor: Poslovni.hr , 07. rujan 2010. u 14:40

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Pazinu kako čvrsto vjeruje da će se provesti referendum o Zakonu o radu, dodajući da će on iskazati potporu sindikalnim zahtjevima jer “to kaže puls naroda”.

Po njegovim riječima, kalkuliranje o održavanju i neodržavanju referenduma nepotrebno je politiziranje te bi Vlada RH iz toga, kako je rekao, “mogla nešto i naučiti”, a to je da je bolje pregovarati sa sindikatima nego ih “isprovocirati tako da uzmu u ruke najjače oružje, a to je prikupljanje potpisa građana”. Govoreći o trošenju novca za referendum, predsjednik HSU-a Silvano Hrelja istaknuo je da je novac rebalansom državnog proračuna osiguran te da treba poštovati volju građana. Smatra da je “referendum od iznimne važnosti za budućnost Hrvatske”.

Zamoljen da komentira inicijativu hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, koji je jučer rekao kako je potreban nastavak dijaloga vlade i sindikata te svojevrsna deklaracija Hrvatskoga sabora kojom će se reći da provođenje referenduma nije potrebno, ali i da će se on provesti ako se pitanje promjene statusa kolektivnih ugovora ponovno aktualizira, Hrelja je istaknuo kako u ovom trenutku nema potrebe za, kako ih je nazvao, “trulim kompromisima” jer smatra da bi u konačnici svaki bio takav.

“Vlada mora preuzeti odgovornost i poštovati volju građana kako to piše u Ustavu, i tu dileme nema”, zaključio je Hrelja i poručio predsjedniku Josipoviću da se “drži svojih ovlasti”. Po njegovim riječima, u ovom trenutku bilo je bolje da je vlada iz saborske procedure umjesto Zakona o radu povukla izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju kojim se s 20,5 posto kažnjava pet godina raniji odlazak u mirovinu.

Hrelja, naime, misli da to donosi štetu Hrvatskoj i njezinim građanima jer se procjenjuje da će oko trideset tisuća osoba ići ranije u mirovinu. To znači, smatra čelnik HSU-a, veći pritisak na proračun i manja izdvajanja za doprinose.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close