HOK o kazni za kartel: To je pritisak na sudstvo i medije!

Autor: Poslovni.hr , 14. rujan 2012. u 13:25

Kažnjeni pekari raspravljali su o visokim troškovima poslovanja te o opstanku u situaciji sve većih ulaznih troškova, zbog čega su pojedini razmišljali o podizanju cijena, objašnjavaju u HOK-u

Prva kazna za kartel u Hrvatskoj, koju je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja izrekla Udruženju obrtnika Osijek i 17 malih pekara zbog dogovaranja o cijeni kruha, izazvala je negodovanje Hrvatske obrtničke komore. Riječ je, tvrde, o pritisku na hrvatsko sudstvo i medije jer je u tijeku upravni spor.

“Objavu nepravomoćnog rješenja u javnosti, koju su prenijeli gotovo svi hrvatski mediji, a time i dovođenje u zabludu građana potrošača, smatramo neprofesionalnim činom Agencije, kojim se čini nesaglediva šteta ugledu obrtnika, Udruženja obrtnika Osijek i Hrvatskoj obrtničkoj komori. Posebno se to odnosi na medijske objave, u kojima se govori o ‘udruživanju obrtnika u kartel’, što smatramo uvredljivim za naše članove, obrtnike – pekare iz Osijeka. Oni su na jednoj od sjednica u svojem Udruženju obrtnika raspravljali o visokim troškovima poslovanja te o opstanku u situaciji sve većih ulaznih troškova, zbog čega su pojedini razmišljali o podizanju cijena”, objašnjavaju u HOK-u.

Dodaju da takva rasprava i rješavanje problema obrtnika ima uporište u Statutu Udruženja i Zakonu o obrtu te je riječ o redovitim sastancima Sekcija ili Cehova u komorskom sustavu. Stoga je HOK-ov stav da se dijelovi zapisnika sa sastanka nikako ne mogu smatrati obvezujućim sporazumom sudionika sastanka.

(Agencija VLM)

Komentirajte prvi

New Report

Close