HOK ne podržava Zakon o poreznom broju

Autor: Poslovni.hr , 26. srpanj 2007. u 14:15

HOK se protivi donošenju tog zakona po hitnom postupku te smatra neprimjerenim njegovo upućivanje u proceduru prikupljanja mišljenja u ljetnom razdoblju

Upravni odbor Hrvatske obrtničke komore nije podržao predloženi Nacrt prijedloga zakona o poreznom broju, ocjenjujući, uz ostalo, kako se predloženim zakonom ne može postići suzbijanje korupcije, a moguća je zlouporaba poreznog broja jer nisu predviđeni instrumenti zaštite.
HOK je uputio Ministarstvu financija svoje primjedbe i prijedloge na tekst tog zakona, kojim je predviđeno uvođenje poreznog broja u porezni sustav RH kao stalne identifikacijske oznake poreznog obveznika.
Pritom napominju kako podržavaju nastojanja Ministarstva financija za suzbijanje korupcije, ali HOK smatra kako se predloženim zakonom to ne može postići, a iz samog teksta zakona, kao ni iz obrazloženja, nije vidljivo kako bi se to provodilo.
HOK se protivi donošenju tog zakona po hitnom postupku te smatra neprimjerenim njegovo upućivanje u proceduru prikupljanja mišljenja u ljetnom razdoblju. Također, zbog izuzetno kratkog roka (6 dana) nije bilo vremena za provedbu javne rasprave u 20 područnih obrtničkih komora i 116 udruženja obrtnika.
U HOK-u kažu kako se ovako značajan novi zakonski projekt ne bi se smio donositi preko noći i zahtijeva raspravu šire javnosti.
U priopćenju HOK-a se navodi da je Nacrt zakona obrtnicima neprihvatljiv u dijelu definicije “obveznika poreznog broja”, koja ne razlikuje obrtnika – fizičku osobu – vlasnika obrta od obrtnika poduzetnika (fizičke osobe).
Iz definicije korisnika poreznog broja, obrtnici kao fizičke osobe, i nadalje imaju samo jednu identifikacijsku oznaku, što znači da se, kao niti do sada kada je u upotrebi JMBG, neće odvajati poslovne promjene nastale u obrtu od onih privatne naravi, koje obrtnik poduzme kao svaki drugi građanin.
Želja za takvim odvajanjem bila je jedan od razloga zašto je umjesto JMBG bilo predloženo, a u Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o obrtu i usvojeno, da se u poslovanju obrt identificira svojim matičnim brojem obrtnice.
Nacrtom zakona o poreznom broju propisano je i vođenje evidencije te mogućnost korištenja odnosno dostupnost podataka iz evidencije (korisnicima i financijskim institucijama), međutim, o zaštiti takvih evidencija nema ni riječi, kažu u HOK-u. Isto tako, nacrt ne sadrži kaznene odredbe o mogućnoj zlouporabi evidencije.
HOK smatra da je to veliki nedostatak na kojem treba poraditi te ukazuju i na činjenicu da će uvođenje novog poreznog broja za obrtnike, i sve poduzetnike, značiti i nove dodatne poslove i troškove.
(Hina)

Komentirajte prvi

New Report

Close