Hoće li poticaji za zelenu energiju postati teret za njemačke potrošače?

Autor: Poslovni.hr , 14. kolovoz 2012. u 14:45

Cijene električne energije u Njemačkoj mogle bi postati teret potrošačima budući da se na njihova leđa prebacuje trošak pretjerano velikodušnih poticaja za energiju iz obnovljivih izvora, upozorio je u utorak europski povjerenik za energetiku Guenther Oettinger, zahtijevajući uvođenje limita.

“Kada se ujesen objavi nova visina pristojbe za financiranje energije iz obnovljivih izvora u 2013., morat ćemo porazgovarati o ograničenju”, rekao je Oettinger u intervjuju Bildu. “U protivnom će cijene za kućanstva i industriju izmaknuti kontroli. Širenje solarnih postrojenja i vjetroelektrana mora biti povezano s odgovarajućim širenjem prijenosnih mreža i postrojenja za pohranu”, kazao je.

Njemačka je druga u Europi po visini cijena energije, uglavnom zbog visokih poreza i naknada koji uključuju plaćanje viših cijena za zelenu energiju putem takozvanih zajamčenih (feed-in) tarifa. Kompanije koje se bave prijenosom energije objavit će u listopadu procjene visine naknada za financiranje zelene energije u idućoj godini.

S obzirom na novi rekordan broj solarnih instalacija u ovoj godini, one će vjerojatno oštro porasti kada se počnu ubirati prihodi od novoinstaliranih kapaciteta. Očekuje se tako da će premašiti pet eurocenti po kilovat-satu, u odnosu na ovogodišnjih 3,6 eurocenti, i da će podvrgnuti vladu pritisku da pronađe načina da ublaži taj teret za potrošače.

Pritom cijene struje na veleprodajnom tržištu padaju i u razdoblju od veljače smanjile su se za osam posto, zbog slabe potražnje u eurozoni.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close