HND: Vlada se treba više otvoriti prema medijima

Autor: Poslovni.hr , 11. srpanj 2012. u 15:45

Hrvatsko novinarsko društvo (HND), Transparency International Hrvatska i GONG uputili su apel Vladi za većom otvorenošću prema medijima i redovitijim konferencijama za novinare u sklopu kojih bi svi novinari ravnopravno mogli postavljati pitanja, a članovi Vlade odgovarali na ključna pitanja vezana uz planove, djelovanja i odgovornosti za svoje odluke i poteze.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka ocijenio je na današnjem okruglom stolu na temu “Apel za otvorenost Vlade: Pustite da postavljamo pitanja”, da je ova Vlada otvorenija od prethodne HDZ-ove, ali da komunikacija svejedno nije dovoljna. Nužno je da se Vlada otvori prema medijima kako bi svi zainteresirani novinari mogli postavljati relevantna pitanja pod jednakim uvjetima, rekao je. Duka je kazao da prema primjedbama novinara problem komunikacije sa sadašnjom Vladom nije u ministarstvima i njihovim glasnogovornicima, već je veći problem u komunikaciji s predsjednikom Vlade. Upozorio je da je nužno da premijer ima odgovore na bitna pitanja i da bude otvoren za najteža pitanja.

Rekao je da javnost nema uvid u cjelinu rada Vlade u smislu njihovih planova, projekata i odgovornosti. Društvene mreže preko kojih Vlada komunicira s građanima ocijenio je pozitivnim, no upozorio da to može nalikovati na ‘spinove’. Smatra da se preko njih ne mogu dobiti odgovori na ključna pitanja niti da one predstavljaju komunikaciju s novinarima ili novinarstvo. Za slučaj Zinke Bardić koja radi kao savjetnica premijera honorarno, ali je istodobno zaposlena u privatnoj tvrtki, Duka je ustvrdio kako bi ona trebala regulirati svoj status u Vladi jer je moguć sukob interesa.

Potpredsjednica HND-a Slavica Lukić istaknula je da je nužno da ova Vlada omogući novinarima da postavljaju pitanja nakon svake sjednice Vlade i da organizira redovite konferencije gdje će novinari iz svih redakcija ravnopravno dobiti priliku postavljati pitanja premijeru i članovima Vlade.

“Na taj način će se suziti područje djelovanja ‘spin doktora’ koji su prisutni u Vladi po krajnje netransparentnim uvjetima. Jedan od zahtjeva HND-a je i to da se ugovori Vlade s privatnim agencijama reguliraju na transparentan način, jer dok to nije regulirano, oni su izvor sukoba interesa i moguće korupcije”, poručila je Lukić.

Upitana koji su to mediji za koje smatra da su favorizirani, odgovorila je da se radi o velikim mainstream, nacionalnim medijima ali i da tamo nisu svi u ravnopravnom položaju. Dodala je i da je minimum koji zahtjevaju vraćanje mjesečnih konferencija za novinare.

Izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić ocijenio je kako za Vladu postoji veliki prostor za napredak u području otvorenosti prema medijima te da ne smije biti favoriziranja medija. Upozorio je da i novinari moraju biti svjesni vlastite važnosti i odgovornosti jer su element kontrole vlasti i glas javnosti.

Predsjednik Transparency International Hrvatska Nikola Kristić rekao je da informacije koje Vlada objavljuje na internetskim stranicama nisu dovoljne za novinarstvo. Smatra da Vlada treba prestati s praksom da PR agencije rade za njih volonterski jer se volontirati može jedino u društvenim organizacijama. Upozorio je da pristup informacijama koje PR agencije u tom slučaju imaju može dovesti do potencijalnog sukoba interesa i koruptivnih rizika.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close